Насловна САВЕТИ Sve cveta i buja, ponešto dozreva

Sve cveta i buja, ponešto dozreva

412

Maj je peti mesec u godini, ime je po svoj prilici dobio po Maji, staroitalskoj boginji prirode, plodne zemlje i biljaka. Ako bi se birao najlepši mesec, maj bi po većini bio na prvom mestu. Dani su primetno duži, sunce prijatno greje i stiže prvo ovogodišnje voće i povrće. Za paore i ljubitelje prirode to je vreme velikih poslova, za njih nema predaha od jutra do večeri.

Voćnjak

Voćari koji su uspeli da budući rod zaštite od mraza, a i oni koji su imali sreću pa ih je ova pošast zaobišla, sada treba voćkama da pomognu da sačuvaju kvalitet i prinos do berbe. Prvi posao je proređivanje suviše zametnutih plodova.

Ostavljene plodove, kao i čitave voćke, valja redovno pregledati i štititi od najvažnijih bolesti i štetočina.

Jedan od neizbežnih poslova je zelena rezidba.

Kod nekih voćaka valja uraditi i pinciranje, treba zakinuti vršne delove mladara, kako bi se zaustavio porast i onemogućilo veće razgranjavanje.

U zavisnosti od godine i lokaliteta, u ovom mesecu sazrevaju i prve sorte trešanja. Trešnja je voće kod kojeg nema dozrevanja posle berbe, te je zbog toga važno da se odredi pravi momenat branja.

U malinjacima i kupinjacima treba, u više navrata, ukloniti mlade izdanke koji intenzivno rastu, koristeći veoma povoljne uslove vodno-vazdušnog režima u ovom periodu godine.

Ne kaže se zabadava da maj na jagode miriše, jer tada sazreva većina sorti koje se gaje na ovim prostorima.

Počinje kalemljenje očenjem na budni pupoljak.

Vinograd

Lozi lačenjem treba pomoći da se oslobodi viška zelene mase. Lastare koji ostanu valja pričvrstiti za žicu, kako bi se sačuvale tek formirane cvasti.

Listove i tek izdiferencirane cvasti treba od samog početka vegetacije zaštititi od najvažnijih bolesti, a to su plamenjača i pepelnica.

Gljive

Prispele su prolećne gljive: đurđevače, šljivovače, glogovače, velika gnojištarka, šumski i kraljevski šampinjoni, biserke, brinovke i presnac. Krajem maja sakuplja se vilin klinčić, ali i puhare.

Zelenilo

Sade se dalije, gladiole i muškatle. Petunije, potunije i indijan bels punu raskoš daju kada se posade u sandučiće i viseće korpe, sitnocvetne begonije su pogodne i za sunčane položaje i hladovinu, kao i impatiens i druge cvetnice.

Ako sada posejete noćnu frajlu, mirisaće do kraja septembra.

Travnjak se kosi svakih sedam dana. Krtičnjake, koji su česti u ovo doba godine, treba razbiti, širokolisne korove počupati i oštrom alatkom iskopati, a ogolela mesta podsejati.

Pčelinjak

U maju, kako na kom lokalitetu, cveta bagrem, najbolja pčelinja paša čitave sezone.

Povrtnjak

Pravilo je da se u ovom mesecu, kada prođe opasnost od poznih prolećnih mrazeva i zemljište se dobro ugreje, seje i rasađuje toploljubivo povrće – kukuruz šećerac, pasulj, boranija, lubenice, dinje, tikvice, a rasađuju se paradajz, paprika, plavi patlidžan, fizalis

Posejano, ali i rasađeno povrće posle nicanja i ukorenjivanja treba zaštititi od bolesti i štetočina.

Pred kraj meseca u baštama za berbu pristižu i prvi plodovi rane prolećne setve

Lekovito i začinsko bilje

Sakupljaju se lipa, zova, bagrem, te kamilica, gorka detelina, jagoda, islandski lišaj, gorocvet, lazarkinja, maslačak, matičnjak, majčina dušica, dobričica, podbel, plućnjak, rusa, žalfija, virak…