Sve kvalitetnija vina iz Tavankuta

Kada čujete „vina sa peska“, verovatno pomislite na Palić. Međutim, vinari iz Tavankuta kod Subotice, poznatog voćarskog kraja, veruju da grožđe više voli njihov pesak, pa su pre manje od decenije počeli da podižu vinograde i proizvode vino, nakon par stoleća pauze.

Sudeći po predstavljenom na Danu vina u ovom selu, dobro im ide.

Za razliku od prve godine, kada gotovo polovina izloženih vina svojim kvalitetom nije zaslužila prelaznu ocenu, vinari iz Tavankuta, kako godine prolaze, prikazuju sve kvalitetnija vina.

Po šesti put su se okupili kako bi predstavili svoja dostignuća, a u međuvremenu su neki od njih osvajali nagrade i na drugim smotrama.

„Oni su stvarno baš, baš napredovali i drago mi je da je tako dignuto na jedan nivo, daleko veći nego što je bio“, smatra somelijer Dragan Zarić.

Cilj manifestacije jeste da predstavi pre svega vina iz Tavankuta, dok su lokalni proizvođači, njih dvadeset, formirali i udruženje koje ima velike ciljeve.

„Hoćemo da Tavankut stavimo na put vina, da ga upišemo kao put vina, hoćemo neki degustacioni podrum da napravimo, pošto imamo dosta turista koji dolaze u Tavankut, pa hoćemo i to da im prikažemo, naše domaće vino“, kaže Ivica Davčik iz Udruženja vinara Tavankuta.

Osim vina iz Tavankuta i okoline, na ovoj smotri predstavljena su i vina iz okolnih vinograda subotičko-horgoške peščare.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime