Sve spremno za 35. Slaninijadu u Kačarevu

U Kačarevu kod Pančeva, sve je spremno za 35. Slaninijadu. Manifestacija počinje u sutra, 3. marta, i trajaće do 6 .marta. Očekuje se oko 450 izlagača iz čitave Srbije i veliki proj posetilaca.

Kačarevac Lazar Vuković već godinama učestvuje na Slaninijadi. Za njegove proizvode, pre svega slaninu, zainteresovani su kupci i van Kačareva i stalno se vraćaju. Sve pravi na tradicionalan način.

„To je pravo staro tradicionalno sušenje, vetar, mraz, promaja, nema komora. Morate imati i ljubavi i strpljenja da svaki proces odradite kako treba, ne treba žuriti ni proces salamurenja, dimljenja, sušenja na vetru. Treba slanini od dva do tri meseca minimum da ona bude onakva kakva treba naravno to zavisi i od vremenskih uslova.“

Kako je rasla manifestacija mnogi Kačarevci su se opredelili za proizvodnju slanine i ostalih proizvoda. To je dobar način da popune budžet, a za sebe kažu da prave najbolju slaninu.

U Kačarevu, od 365 dana, 250 dana duva košava i to je jedino što je važno kod slanine da se osuši na vetru, malo dima, onda vetar. I ta naša slanina Kačarevci kažu da pravimo najbollju na svetu pa dođite i uverite se. Tradicionalno slanina se koristila i kao lek“, kaže Milan Ajder iz Turističkog kluba „Slaninijada“.

Na ovogodišnjoj Slaninijadi učestvovaće više od 450 izlagača, najavljene su i niže cene proizvoda do 20 odsto. Uz pomoć grada Pančeva i turističke organizacije pripremljen je bogat prateći i muzički program.

„Centralni događaj na našoj manifestaciji jeste zapravo takmičenje u najboljoj domaćoj, industrijskoj i zanatskoj slanini. Zatim ćemo podeliti i diplome za najveću slaninu, najboju slaninu od mangulice, najbolju internacionalnu slaninu, najbolju EX-YU slaninu. Sva četiri dana imaćemo i muzički program i dosta takmičenja“, kaže Branislava Bogdanović, pr „Slaninijade“.

Organizatori očekuju da će Kačarevo tokom četiri dana, dok traje manifestacija, posetiti oko 100.000 ljudi.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18