Sve što vam treba u hladnim decembarskim danima su medenjaci

Medenjaci su slatki kolači bogate tradicije, čija aroma meda i začina ispunjava prostorije i budi uspomene na detinjstvo. Ovi kolači, često oblikovani u razne figure, postali su simbol praznične atmosfere, posebno tokom Božića. Svaki zalogaj donosi slatkoću, a bogatstvo začina poput cimeta i muškatnog oraščića budi osećaj harmonije i nostalgije.

Kada se spremaju, medenjaci postaju deo rituala okupljanja porodice, gde svako daje svoj pečat u pripremi i dekoraciji. Ova tradicija često se prenosi s generacije na generaciju, a svaki recept nosi sa sobom priče o ljubavi, zajedništvu i proslavi važnih trenutaka. U mnogim kulturama, medenjaci se daruju kao simbol sreće i prosperiteta, a njihovo pečenje postaje način izražavanja kreativnosti i radosti.

Sastojci:

  • 300 g speltinog brašna (možete samleti ovsene pahuljice)
  • 70 g kokosovog ili maslinovog ulja
  • dva jaja
  • 100 g meda
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • po želji možete dodati pola kašičice muskatnog oraščića

Priprema:

Sve sastojke pomešati i umesiti smesu, koja bi bila kompaktna bez rasipanja. Razvući na 8 do 10cm i kalupom vaditi željene oblike.

Šarati po želji ili posuti jestivim šljokicama. Peći na 170 stepeni oko 7-8 minuta (napominjemo da je svaka rerna drugačija.)

Uživajte u prazničnim kolačićima.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18