Sve teže do sezonskih radnika

Nedostatak sezonskih radnika u poljoprivredi i činjenica da se teško dolazi do radne snage i pored nezaposlenosti, predstavlja sve veći problem poslodavaca. Obim posla je povećan, naročito u voćarstvu i povrtarstvu, a kvalitetne i sigurne sezonce nije lako naći.

Na porodičnom gazdinstvu Petelj iz Kule proizvodnja jagoda je izvor prihoda 13 godina. Zasniva se na 40 ari na otvorenom i 20 ari pod plastenicima. Domaćini već godinama teško dolaze do radne snage.

Da je ljudska ruka nezamenjiva u odnosu na mehanizaciju potvrđuje i proizvođač organskog povrća koji tržištu kontinuirano isporuči najrazličitije vrste robe proizvedene na 13 hektara.

Profesor poljoprivrednog fakulteta dr Nenad Magazin ukazuje na apsurd – da iako u poljoprivredi ima posla sve manje je radne snage.

Poznavaoci prilika na tržištu radne snage smatraju da ćemo biti prinuđeni na uvoz sezonskih radnika, ali da to neće biti iz zemalja razvijenih od nas.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime