Насловна РАЗНО Sve značajniji izvoz voća

Sve značajniji izvoz voća

333

Prošle godine je Srbija ostvarila najznačajniji izvoz voća u poslednjih pet godina. Stručnjaci ocenjuju da bi takav trend mogao biti nastavljen i ove godine.

Generalni menadžer najznačajnije svetske medijske kuće koja izveštava o prometu voća “Frutnet” Kris Vajt, nedavno je izjavio da je njihovo globalno istraživanje na uzorku od milion anketiranih pokazalo da zbog pandemije virusa korona potrošači u proseku jedu 30 odsto više voća i povrća.

Rukovodilac za razvoj tržišta pri USAID-ovom projektu za konkurentnu privredu Zlatko Jovanović kaže da je to jedan od razloga našeg uspešnog izvoza.

„Naročito je impozantan izvoz jabuka, a sem ruskog osvajamo i nova tržišta. Proizvođači su se okupili u asocijaciju “Serbia Does Apples” i ostvarili odličan izvoz u Rumuniju, Ujedinjene Arapske Emirate i Veliku Britaniju“ izjavila je  menadžer Asocijacije Julka Toskić.

Kris Vajt je naglasio da je zbog Bregzita u Velikoj Britaniji poskupeo uvoz voća iz ostatka Evropske unije i da bi to mogla da bude šansa za države koje nisu u ovoj zajednici, kao što je Srbija. Ipak, upozorio je da su neki standardi bezbednosti hrane u toj zemlji čak  i stroži nego u Uniji.

Izvor: RTV

Foto: RTV