Najbolja i najlepša supa kuva se za izuzetne događaje, za svečane prilike, praznike i druga slavlja za veliki broj ljudi. U Vojvodini ručak se ocenjuje po kvalitetu supe. Da bi se skuvala, pored dobro izabranih namirnica, bele kecelje, oklagije i daske za rezance, potrebno je umeće, ali još više ljubav i volja domaćice.
Potrebno je:
Za supu
- 1kg kokošijeg, goveđeg, ćurećeg i morčijeg mesa
- 1 veza mešane zeleni
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- biber u zrnu
- so, biljni začin
- hladna voda
Za knedle
- 3 pileće džigerice
- 3 jajeta
- 1 manja vezica peršunovog lista
- prezla
- biber
- griz
- so
- biljni začin
- soda bikarbona
Za domaće rezance
- 300 g brašna
- 3 jajeta
- so i voda
Priprema:
U četiri do pet litara hladne vode staviti mešano kokošije, goveđe, ćureće i morčije meso. Kada provri, pokupiti penu i staviti očišćenu mešanu zelen, biber u zrnu i na plotni propečenu glavicu crnog luka. Supu kuvati lagano, tek da pušta mehuriće – tri do četiri sata! Zatim skloniti s vatre da se izbistri, pa procediti, a onda zakuvati domaće rezance, flekice i dodati knedle. Rezanci ili flekice prave se tako što se zamesi tvrdo testo od jaja, soli i brašna Kada se dobro umesi rukama, testo se razvija oklagijom i ostavi određeno vreme da se prosuši i iseče na „kaiševe“, a onda seče nožem, dervišem ili mašinom – u zavisnosti od toga da li želite rezance ili flekice. Knedle se prave od jaja, džigerice, prezle, griza, bibera, masti, iseckanog peršunovog lista i sode bikarbone. Zamesiti tvrdu masu pa formirati kuglice. Kuvati dok ne isplivaju, a zatim ih ubaciti u činiju sa supom u kojoj su već skuvani rezanci i flekice, pa tako kompletnu supu izneti pred goste i sipati u duboke tanjire.

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com;
Tel: 069 11 54 004
949 rsd + PTT troškovi