Насловна ВЕСТИ1 Шведска хоће да преполови број дивљих вукова

Шведска хоће да преполови број дивљих вукова

15


Шведска влада је открила планове да садашњу популацију од око 400 дивљих вукова више него прополови, што је забринуло екологе и заштитнике природе у овој скандинавској земљи, јер може постати „лош“ пример и за друге чланице Европске уније.
Према плану владе премијера Улфа Кристерсона ловцима ће за сада бити дозвољено да убију 75 од 460 вукова који тренутно слободно лутају пространствима Шведске.

Популација вукова расте сваке године и овим одстрелом желимо да осигурамо да достигнемо циљ који је поставио парламент. Видимо да је ниво ексцеса који вукови праве порастао, а да је ниво њиховог прихватања опао – рекла је за националну шведску телевизију  СВТ  министарка за рурална питања Ана-Карен Сетерберг.
Министрака каже да је влада је затражила од државне агенције за заштиту животне средине да преиспита број вукова доступни за одстрел. Агенција  је раније саопштила да би број вукова требало да остане око 300 како би се избегло  парење ових дивљих животиња у блиском сродству. Међутим, шведски парламент је заузео став да популација вукова треба да се смањи на 170, што је најнижи број који може да прође без кршења правила ЕУ директиве о животињским врстама и стаништима.
Јавност је подељена око овог питања. Док једни поздрављају овај захтев, тврдећи да је популација вукова у Шведској измакла контроли, други тврде да је број ових животиња релативно мали у поређењу са земљама као што је Италија, у којој тренутно живи преко 3.000 дивљих вукова. Еколози су посебно забринути и упозоравају да ће убијање више од половине популације вукова у Шведској уништити, а не излечити екосистем земље.

Вукови као главни предатори у ланцу исхране су предуслов за биодиверзитет – рекла је за “Гардијан” Мари Стегатд из групе “Против лова Јакткритикерна”: „Убијање четвртине популације кроз лов има негативне последице по животиње и природу. То је погубно за цео екосистем. Постојање вукова доприноси богатијем животињском и биљном животу. Људски опстанак зависи од здравог екосистема.”
Бени Гефверт, стручњак за предаторе у Светској фондацији за природу, такође је тврди да захтев парламента да у земљи треба да остане само 170 вукова није заснован ни на каквим научним чињеницама.
Ова пројектована бројка  ставља популацију дивљих вукова у још већи ризик. Скандинавски вук је већ наведен као угрожена врста. У Норвешкој, где је њихов број критично угрожен, политика управљања дивљим животињским врстама предвиђа да се сваке године може родити само четири до шест младунаца. Због оваквог поступања према вуковима Норвешка је постала једина земља на свету која је увела тако строга ограничења на размножавање угрожених животињских врста.
Извор: Политика
Фото: Pixabay