Svi hlebovi Božića!

Hleb je više od namirnice. Ponekad se olako shvata njegov značaj, ali on kazuje priču o nadanjima, strepnjama i razmišljanjima. Da je tako govore i obredni hlebovi, koji prate životne cikluse, godišnja doba, uz njih se slave rođenja, proševine, svadbe i praznici kao što je Božić. Simbol Božića je česnica. Njoj prethodi badnjačica, u nekim krajevima mesi se i hleb za životinje. Sedam dana kasnije, na Mali Božić, na stolu je vasilica.

Na Badnji dan u većini domaćinstava mesi se posna pogača- badnjačica. Ona se prva postavlja na posnu trpezu, a oko nje se ređaju suvo voće, bombone, kocke šećera, grančice bosiljka. Što više plodova oko nje, to će godina biti rodnija i bogatija.

Česnica se mesi rano ujutru na Božić. Ona je sadržama u molitvi „ daj nam hleb naš nasušni danas“. Česnicu lome svi ukućani nad punom trpezom pred podne, dok dan napreduje. Pre ručka se porodica okuplja i pogača se vrti tri puta u krug.  Po narodnom verovanju ovaj hleb donosi blagostanje, zdravlje i sigurnost. U testo se stavljalju pasulj, kukuruz, grančice drena, bosiljka ili badnjaka, kako bi svi bili zdravi, godina rodna, a hrane dovoljno. 

Česnica je ime dobila po rečima „čest“, ili deo,  jer se lomi na delove i svakom pripada parče. Ovaj hleb podseća i na noć kada su mudraci došli na poklonjenje tek rođenom Isusu Hristu. Marija im je ponudila hleb, pa otuda i običaj da se za Božić mesi česnica.

Danas je običaj da se u česnicu stavlja novčić. Veruje se da će onom ko ga pronađe doneti blagostanje, ali para predstavlja i želju onog ko je pronađe da pomogne drugom u nevolji.

Za Božić se mese i hlebovi namenjeni stoci, njivi, poljoprivrednim alatima. Nazvani su zakončići.

„Mesili su se hlebovi namenjeni vinogradu, volovima, kvočkama s pilićima. Pogača „njiva“ namenjena zemlji i usevima, a „makaze“ su hleb za ovce. Hleb sa četiri kružića namenjen je kravama, a šupalj konjima. Ujutru na Božić domaćin je odlazio u štalu i životinjama nosio hleb. Polovinu je davao stoci, a drugu ukućanima da pojedu.  To je običaj koji i danas živi u pojedinim krajevima“, kaže Violeta Cvetanoska, etnolog i kustos Narodnog muzeja u Kraljevu.

Na Mali Božić ili prvi dan Nove godine, mesi se kolač sličan česnici, koji je nazvan vasilicom, po Svetom Vasiliju.

„Kolač se ukrašava sa pupoljkom šljive ili jabuke. Šara se sa tri drvene grančice zove ili drena, uvezane crvenim koncem, kao simbol Svete Trojice“, dodaje Violeta Cvetanoska, autor izložbe o obrednim hlebovima.

Vasilica ili maslenica može biti slana ili slatka, sa orasima i premazana medom. U nju se ne stavlja novčić.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno