Svi mirisi novog života

Sumorni oblaci polako se povlače pred sunčevim zracima, koji lagano zagrevaju još pomalo promrzlu zemlju, isušuju barice, razlistavaju jesenas posejano povrće i vuku životne sokove do vrha svakog letorasta na voćkama i vinovoj lozi… I, eto paorima pune ruke posla. Valja požuriti i stići prirodu, obraditi, pođubriti, posejati, posaditi, nahraniti vredne pčelice ako još nema dovoljno otvorenih cvetića…

Voćnjak

Mart je idealan mesec za podizanje novih zasada, matičnjaka i podloga.

Malinjake i kupinjake koje je zaobišlo jesenje orezivanje sada treba „uvesti u red“. Izbacuju se svi polomljeni i netipični letorasti, a oni kvalitetni vezuju se za žicu da ih prolećni vetrovi ne bi izlomili. Po istom pravilu orezuju se i ribizla, ogrozd i ostalo sitno, jagodasto voće.

Jagode treba orezati. Izbacuju se suvi listovi i oslobađa se mesto za mlade, zdrave, provetrava se prostor oko bokorčića.

Ovo je najpovoljniji mesec za prekalemljivanje i podmlađivanje voćaka. Prekalemljivanje se radi i u slučajevima kada se u zasad želi uneti sorta koja je bolji oprašivač.

Pčelinjak

Već od kraja marta matica počinje da polaže jaja za pčele koje će učestvovati u bagremovoj paši, te je vrlo važno da ih je što više.

Treba obaviti prvu prolećnu zaštitu od varoe.

U košnicama u kojima je saće dotrajalo, valja ga zameniti novim.

Povrtnjak

Čim se zemljište prosuši, treba započeti pripremu parcela, leja, okućnice za novu setvu-sadnju.

U martu počinje setva, ali ne seje se svo povrće istovremeno. Seje se po dekadama. U prvoj dekadi seju se blitva, luk, spanać, grašak, šargarepa, zelena salata, celer i čičoka. U drugoj dekadi, odnosno, u drugoj polovini ovog meseca trebalo bi da se poseju celer, ako već nije posejan početkom meseca, rotkvice, mirođija, peršun, paštrnak. U trećoj dekadi idealno vreme je za setvu kupusa, kelja i kelerabe.

U ovom mesecu seje se rasad za rasađivanje na otvoreno polje. Seju se prokelj, brokoli, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, dinja i patlidžan.

Zelenilo

Ovaj mesec je rezervisan za sadnju i orezivanje ruža, orezivanje hortenzije, žive ograde, višegodišnjeg ukrasnog grmlja i negu perena.

Crnogorično grmlje orezuje se veoma malo, potrebno je izbaciti slomljene i bolesne, kao i grane koje smetaju drugim biljkama.

Belogorično grmlje koje cveta u proleće, kao što su forzicija ili žutilovka – Forsythia x intermedia,japanska dunjaChaenomeles japonica,tamariks – Tamarix terandai drugi, ne orezuje se pre cvetanja.

Travnjak treba ograbiti, može malo grublje, da se razbije pokorica i uništi mahovina, ako je ima.

Stari i zapušteni grmovi podmlađuju se dok biljka miruje, tako što se odrežu sve grane na 5 cm od zemlje. To će podstaći rast novih izdanaka koji će cvetati tek sledećeg leta.

Vinograd

U vinograde treba uneti organsko i mineralno đubrivo i zemljište obraditi.

Čim se ukaže lep dan bez vetra i kiše „majstori“ kreću u vinograd da poprave naslone, zategnu žice…

Lekovito i začinsko bilje

Koji dan posle jagorčevine prispevaju kopriva, maslačak, ljubičica, pirevina, zubača, podbel, repušina, vodopija, vekija bedrenika…

U ovom periodu kora krušine je najlekovitija, pa je treba pažljivo guliti i osušiti.

Mogu se sakupljati i iglice i pupoljci ariša.

Lekoviti sok breze, kao i mlade listove takođe treba prikupiti, osušiti i sačuvati.

Gljive

U listopadnim šumama, ispod opalog lišća vredni i uporni sakupljači mogu pronaći martovku.

Pojavljuju se i smrčci, najkvalitetnije prolećne gljive.

U martu se sakupljaju lekovite gljive. Kod nas su to najčešće ganoderma lucidum, ganoderma aplanatum, brezova guba, borov trud, ćuranov rep…

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18