Svi vole novopazarske mantije

Novopazarske mantije, čuveni specijalitet, postale su omiljeno jelo širom Srbije. Nisu im odolele ni ličnosti iz javnog života – političari, pevači, diplomate i državnici. Zbog stare i autentične recepture, mantije su pre devet godina uvrštene u listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a njihova proizvodnja postala je i unosan posao.

U Novom Pazaru, nekada, devojka nije mogla da se uda dok ne nauči da umesi mantije pa se ova veština vekovima prenosila s generacije na generaciju.

Mladi preduzetnik Jasmin Dervišnurović otkriva zašto svi vole novopazarske mantije.

„Mantije su naše stigle do predsednika. Što se tiče svih njih, ministri, ambasadori razni, svi su probali i svi reaguju sa oduševljenjem. Proizvedemo dve do tri hiljade komada dnevno. Nekad se desi pet, nekad više zavisi o sezoni“, navodi Jasmin vlasnik radionice „Sve pod sač“.

Mantije moraju da budu hrskave, služe se vruće, a sastoje se od dvanaest slojeva jufki ili kora debljine lista papira.

„Zamesimo testo, testo posle tanjimo. Dobijemo ovu smesu. Sečemo na kockice, punimo mesom. Za meso nam je potrebno: biber, luk i so. Jednu mantiju savijem za jedan minut“, objašnjava Majida Crnovršanin, majstorica za mantije.

Jasmin je posao nasledio od oca Sulejmana-Ćura čuvenog novopazarskog boksera koji je ring zamenio radionicom za mantije.

„Pre 50 godina bavio sam se boksom prilično uspešno. Bio sam kapiten ekipe koja je zabeležila najbolje rezultate tih godina. Družio sam se sa jednim što je među prvima držao radnju u Pazaru, Agušević Ibrahim, i video sam da kroz taj posao može da se solidno živi. Došao sam na ideju da sa suprugom mojom samostalno počnemo da radimo i to uz pomoć mog sina“, kaže Sulejman Dervišnurović – Ćure.

Jasminove pite i mantije stižu do prestonice i mnogih gradova u Srbiji.

„Za mene je ovo više plemenito nego ono njegovo. Ja sam kod ženske populacije bio poznat, on je kod muške populacije poznat. E, sad, što bi mi rekli, sad žene su mirne. Sad niko više ne mesi. Kod mene i umešeno i gotovo i pečeno i sve. Ja sam malo lakši put do slave došao nego što je on“, šali se Jasmin.

Ne postoje pisani tragovi o nastanku mantija u Novom Pazaru. Pretpostavlja se da je ovo jelo došlo na Zapad sa mongolskim vladarom Džingis-kanom.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18