Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Tajna Dušankinog likera od bagrema!

Tajna Dušankinog likera od bagrema!

372

Dušanka Milivojević iz sela Vinča kod Topole pravi 14 vrsta likera, ali posebno je ponosna na svoj najnoviji aperitiv – liker od bagrema. Recept za ovaj liker razlikuje  se od načina pravljenja ostalih, jer u njemu nema rakije.

„Za pripremi likera od bagrema nikada ne treba koristiti lozu. On se pravi od votke. U nju se stavljaju cvetovi bagrema i žuti šećer. Bagrem ispušta sluzastu masu i eterična, lekovita ulja. Daje votki boju, miris i ukus. Zato se i ne pravi od rakije, jer nežni bagrem u njoj ne bi došao do izražaja, a votka je neutralna. Ovaj biljni napitak je odličan za popodnevno uživanje, ali je i lekovit, jer cvetovi bagrema umiruju kašalj i dobri su za želudac “, kaže Dušanka Milivojević.

Za liker je potrebno litar kvalitetne votke, 300 grama svežih cvetova belog bagrema i do pola kilograma žutog šećera. Cvetovi se odvoje od drške, operu hladnom vodom i pospu sa polovinom šećera. Ostave se da prenoće i sutradan ušećereni cvetovi se spoje sa votkom, Flaša se ostavlja na tamno i hladno mesto najmanje 40 dana, a može i do dva meseca. Nakon toga liker se procedi i doda se pola litra destilovane vode sa ostatkom šećera, ili meda.

Likeri se, dodaje Dušanka, uvek drže u staklenim flašama. Ovaj od bagrema napravila je iz radoznalosti, jer voli da istražuje po internetu. Kako njena porodica gaji vinograde, najviše se pravi loza, od koje ona dalje pravi likere od voća koje je odomaćeno u topolskom kraju. Tako  na policama u malim flašama ređa likere od breskve, maline, mušmula, višnje ili jagode.

Tekst i foto: Biljana Nenković