Насловна РАЗНО Такмичење рабаџија на Златару и Муртеници

Такмичење рабаџија на Златару и Муртеници

22

Из планинских врлети где јесенас имају доста посла на извлачењу грађе и огрева, рабаџије ће се наредних дана спустити на такмичарске стазе. Прво такмичење је у четвртак 14. октобра, на Покров, у Горњој Белој Реци код Нове Вароши, а два дана касније и у Доњој Косатици код Пријепоља. У оба села ово је прво надметање рабаџија, а организатори се надају да ће прерасти у традицију, и у новом термину када је лепше време.

Такмичење у Горњој Белој Реци одржаће се на превоју Стража на Муртеници, на размеђу нововарошке и чајетинске општине и раскршћу планинских путева.  Надметање у снази воловских запрега и умећу и спретности рабаџија почеће у подне, а очекује се оштра борба. У организационом одбору кажу да се предузимају мере за безбедност учесника и гостију, док ће фото и ТВ сниматељи први пут имати обезбеђену платформу за праћење догађаја на такмичарској стази.

-Очекујем учешће 15 пари волова из месних зједница Бела Река, Јасеново и Негбина, као и из околних села и Босања, а три запреге би требало да стигну из ивањичког краја. Обезбеђене су новчане награде у две категорије – за волове тежине до 1.500 килограма и за оне теже- каже организатор такмичења Милан Жунић (27), пољопривредник и рабаџија из Кућана.

Зањимљиво ће бити и у суботу 16. октобра на народном сабору у Доњој Косатици, на падинама Златара, где је такмичење рабаџија само део богатог програма. Припреме у организацију Удружења грађана „Косатица“ почеле су одавно, а ову културно-спортску манифастацију подржаће Министарство за бригу о селу и Општина Пријепоље.

-На ледину у Махали, у Доњој Косатици, на путу од Коника према Милешеви, довели смо воду и струју и обезбедили услове за изложбу сира, меда и пита, те наступ певача из вика, као и за такмичења у скоку у вис и у даљ, и надметање рабаџија. Посебна пажња поклања се епидемиолошким мерама, па ће, поред осталог, шатра бити отворена, а столови размакнути- каже Горан Лововић Лофа, председник УГ „Косатица“ и истоимене месне заједнице.

Ове године у југозападној Србији одржано је неколико такмичења рабаџија, а последње недавно у Виловима. И сва су имала велики број гостију и такмичара. И у Горњој Белој Реци и Доњој Косатици надају се доброј посети, упркос хладном времену, киши која данима пада и корони.

Ж. Дулановић