Takmičenje u pripremanju vurde

Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi  samo u Lužničkoj kotlini. Takmiččenje u pripremanju vurde „Vurdijada“ održaće se u Babušnici 23. i 24 oktobra.

Gastronomsko-turistička manifestacija se održava od 2012. godine. na ovoj manifestaciji meštani iz lužničke kotline i okoline izlažu vurdu, čistu, sa paprikom, sa pečurkama ili sa drugim kombinacijama, kao i jela nacionalne kuhinje, suvenire i druge autentične proizvode iz ovog kraja.

Zahvaljujući „vurdijadi“ mnogi kulinari i gastronomi su čuli za ovaj proizvod i prvi put posetili Babušnicu, a proizvodnja i prodaja vurde je povećana. Sada vurda može da se nađe na mnogim trpezama kako u lužničkom kraju, tako  i širom Srbije.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Opštine Babušnica.

Foto: Turistička organizacija Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18