Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Takmičile se rabadžije na Murtenici i Zlataru

Takmičile se rabadžije na Murtenici i Zlataru

310

Rabadžije Žunići ovog leta su bez premca na takmičenjima u novovaroškom kraju, a do kraja sezone biće ih još. Milan  V. Žunić sa svojim  Baljcom  i Šaronjom pobedio je u teškoj kategoriji i na Murtenici i na Zlataru, dok je Milan J. Žunić iz Donje Bele Reke uzeo prva mesta u lakoj, za volovske zaprege lakše od 15 tovara.

Na takmičenjima u izvlačenju čamovih trupaca na vlaku, koja su na Vidovdan i Ivanjdan održana na Straži i visu Džade, ove godine učestvovalo je nešto manje rabadžija nego prošle. Kažu, i razumljivo – u šumi nema više toliko posla kao pre, a prevoz zaprege do mesta takmičenja je skup, pa se većini ne isplati. Učestvaovali su uglavnom oni koji žive u blizini mesta takmičenja i zaljubljnici u ovaj „sport“, dok su ostali došli da se druže i dogovaraju o poslovima.

– Naporno se radi tokom godine, pa su nam ovakva takmičenja melem za dušu. I dobro je da ih ima, da se vidimo i  družimo jer sve nas je manje u ovom poslu. Rabadžijski hleb je sa sedam kora, ali ja volim rabadžiluk i volove. Gajili su ih moj otac, deda i pradeda, pa ih gajim i ja– kaže za „Dobro jutro“ organizator Milan V. Žunić (30).

Mladi rabadžija Milan  V. Žunić i ove je, četvrtu godinu za redom, organizovao „Vlaku Murtenice“ na Straži iznad Gornje Bele Reke i obezbedio novac za nagrade koje nisu male, izvlačeći građu iz planinskih vrleti.

Na prevoju puta od Kokinog Broda prema Ljubišu i Zlatiboru, okupilo se desetak rabadžija iz sela sa tromeđe novovaroške, čajetinske i ivanjičke opštine. A na uspari posle planinskog pljuska, nije bilo lako ni rabadžijama ni volovima.  Čamov trupac od 1,5 kubika, težak tonu i po, zaprege su vukle uz Murtenicu skoro 100 metara.

Na takmičenju organizovanom na visu Džade u okviru „Susreta zlatarskih sela“ učestvovalo je svega nekoliko zaprega.

-Presudno je da volovi udare složno u startu, a od Baljca i Šaronje nema boljih, srce im je kao kuća. Šaronja vaga 1.010 kilograma, dok je Šaronja samo kilogram lakši. Sila su od volova. Hvatam ih jedino kada su takmičenja ili kada u šumi treba odraditi neki težak posao, koji drugi volovi ne mogu. Još jedan par imam u štali, a pre sam ih imao i više- kaže Milan  V. Žunić.

Tekst i foto: Ž. Dulanović