Tašta odlučila, zetovi prihvatili – ponovo sadimo šuškavac!

Šuškavac je starinsko cveće koje su sadile naše bake, ali u poslednje vreme doživljava pravu renesansu. Ponovo je tražena cvetnica, koja voli mnogo vode i sunca. Najzanimljivije je što pripada vrsti od koje može da se ostavi „baštenska zimnica“. Naime, cvetovi sa drškom se beru, suše i njihovi buketi mogu da potraju celu zimu.

U porodičnom rasadniku „Slađa i Keka“, iz sela Tečić kod Rekovca, pre nekoliko godina su odlučili da pruže novu šansu ovom starinskom cveću. O tome priča Boris Marjanović, jedan od dvojice zetova ove porodice:

– Na inicijativu moje tašte počeli smo pored postojećeg cveća da gajimo šuškavac. Vrlo brzo se pokazalo da je to bio pravi potez. Mnogi  se sećaju ovog cveća iz svog detinjstva i postalo je ponovo traženo. Sadi se u dvorištima, a može i u saksijama. Mi gajimo neke nove hibridne varijante u nekoliko uvek aktuelnih boja.

Boris dodaje da zajedno sa svojim pašenogom, odnosno drugim zetom u porodici, rado prihvatio novinu i izazov. Porodica već dvadesetak godina proizvodi cveće u plastenicima preko cele godine, a ovog proleća nude standardni program za leto, poput muškatli, surfinija, kaliopa, ukrasnih lozica.

– Međutim, po tražnji ne zaostaje ni šuškavac. On je po deklaraciji dvogodišnja biljka. Pogodan je, jer u precvetavanju prosipa seme u bašti, koje može da prezimi i sledeće godine nići će nove biljke. Treba ga dosta zalivati, a uspeva podjednako dobro i na suncu i u delimičnoj hladovini. Druga pogodnost je što se drške sa cvetovima uberu, lepo osuše, napravi se buket i on može da ukrašava prostor preko cele zime, jer boje ne blede – dodaje Boris Marjanović.

Cvetovi mogu da se beru dok su poluotvoreni, a dok se suše potpuno će se otvoriti. Cveće je dobilo ime po karakterističnom zvuku kada se latice protrljaju prstima, koje podseća na šuštanje. Šuškavac od milja zovu i slamnati cvet zbog slamnate strukture latica, a raste u više živopisnih boja u obliku prizemnog grma.  Cvetanje na otvorenom počinje od juna i traje do oktobra. Noću i tokom kišnih dana cvetovi se zatvaraju.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18