Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Temperatura pomera rokove

Temperatura pomera rokove

259

April je poslednji rok za setvu prolećnih sveže – hrskavih rotkvica koje imaju kratku vegetaciju od 20 do 45 dana i vrlo brzo dospevaju na trpezu. Ako se setva obavlja sukcesivno, u razmacima od desetak dana, moguće su i četiri berbe godišnje.

Rotkvice uspevaju na dobro usitnjenom zemljištu pH  vrednosti do 7 i u umereno toplim i vlažnim uslovima. Mogu da se seju čim se zemlja ugreje na oko dva stepena na dubini od 5 centimetara.

Održavanje vlažnosti zemlje

Treba ih posejati u aprilu, kada dnevne temperature idu do 15 stepeni. Sorte ranog sazrevanja stižu i za 20 dana. Ko želi kontinuiranu berbu, sledeću seriju treba da seje nakon što se na prethodnoj pojave prvi listovi. Pre setve valja napraviti plan. Odgajivač bira sortu prema tome kad želi da rotkvice stignu za vađenje – kaže Ljiljana Vuksanović, savetodavac u PSS službi u Kragujevcu.

Rane sorte koje brzo sazrevaju su saksa i karmen. Rotkvice sa srednjim rokom sazrevanja su alba i rubin, a ledenica je sorta kasnog zrenja.

Najvažnije je da se zasad rotkvica pravovremeno navodnjava, kako vlažnost ne bi pala ispod 60 odsto. Prvo proređivanje treba uraditi osmog dana klijanja, a drugo i treće po potrebi, kako bi koren imao mesta za rast.

Rotkvice ne moraju da budu crvene

Kod nas su najzastupljenije sorte koje imaju crveni plod i belo meso. Retko se gaje rotkvice drugih boja, iako za to nema nikakvog posebnog razloga. Sve bi podjednako dobro uspevale, a neke sorte čak imaju i bolje karakteristike od onih, crvenih, koje se kod nas uglavnom gaje – nastavlja Ljiljana Vuksanović.

Dodaje da, osim rotkvica karakteristične crvene boje korena na koji smo navikli, postoje i sorte koje daju žute, bele, ljubičaste ili šarene plodove. Sve mogu kod nas uspešno da se gaje i kod svih se to radi na isti način. Međutim, plodovi se razlikuju, ne samo po boji, već i po obliku i težini. Zajedničko im je da su sve ukusne zdrave i atraktivne za trpezu i za oko.

Sorta felicia takođe daje plodove ljubičaste boje, ali su oni duguljasti sa belim vrhom. Ova sorta stiže na branje za oko 38 dana.

Džonov dan je malo poznata sorta kod nas, i takođe ima žutu boju. Oblikom više podseća na malu repu. Najviše se gaji u Mađarskoj.

Ova sorta daje plod od oko 10 grama težine, čija je unutrašnjost roze boje i ima blagu dozu gorčine.

Najprepoznatljivija kod nas je karmen. To je pomalo ljuta rotkvica, crvene kore i bele unutrašnjosti, čiji plodovi teže oko 30 grama.

Rubin je sorta rotkvica, čiji plod naraste do 4 centimetra u prečniku. Korica joj je boje maline, a plod teži oko 30 grama, okruglog je i blago izduženog oblika. Sazreva za 28 dana.

Ovo je veoma stara i retka sorta. Baštovani i hobisti širom sveta je gaje zbog izuzetno intenzivne pink boje korice i belog mesa, koje je hrskavo i jedna je od najukusnijih. Otporna je sorta, a za berbu stiže za 28 dana.

Rotkvica alba je cela bele boje, blago izduženog oblika. Cenjena je među povrtarima, jer može dugo da se skladišti, a plod nije sklon pucanju. Težina ploda je oko 35 grama, a sazreva za oko 5 do 6 nedelja.

Stara češka sorta zlata ima plodove žute – oker kore, dok je unutrašnjost bela, sočna i hrskava. Pogodna je za transport i dobro podnosi vrućinu i sušu. Ranostasna je sorta, a berba počinje posle 25 do 30 dana. Ime na jeziku njene postojbine i znači „zlato“. Plodovi su glatki i ujednačene veličine.

Ledena sveća ili ledenica ima izrazito izduženi oblik do 20 centimetara, koji podseća na ime koje nosi. Plod je guste konzistencije, težak oko 50 grama i hrskav je, a ima malo oštriji ukus, ali bez gorčine. Ne voli đubrenje stajnjakom, a sazreva za 35 do 50 dana. U plasteniku može da se seje od januara, a na otvorenom od aprila. Otporna je na većinu bolesti i na niske temperature.

Purple plum ili ljubičasta šljiva je veoma retka sorta rotkvica poreklom iz Francuske. Kod nas se retko viđa na pijačnim tezgama i u baštama. Međutim, preporučuje se povrtarima, jer dugo ostaje sveža i hrskava nakon berbe. Meso ove rotkvice je belo, slatkasto i smatra se najukusnijom. Što je zemlja plodnija i rastresitija, ljubičasta boja kore je intenzivnija. Seje se direktno od početka aprila do kraja maja, ili u jesen, a sazreva za 28 dana od klijanja.

Raphanus sativus je poreklom iz Kine. Sorta nosi naziv Watermelon ili lubenica. Ima veoma primamljiv i dopadljiv plod. Naime, ove rotkvice su spolja bele, a unutrašnjost ploda je svetlo ružičasta, pa u preseku podseća na lubenicu. Može da naraste do 8 centimetara u prečniku. Blagog je ukusa i slađa od drugih sorti. Može da se uzgaja u proleće, leto i jesen. Klija na 8 stepeni i traži plodno, humusno zemljište. Sazreva za oko 30 dana.

Piše: Biljana Nenković

Foto: AdobeStock