Насловна ВЕСТИ Температурне осцилације смањиле род јабуке

Температурне осцилације смањиле род јабуке

52

У воћњаку „Института Тамиш“ Панчево ускоро креће берба јабука. Род им је ове године знатно мањи, а слична је ситуација и са осталим засадима јабука у Јужном Банату.

У воћњаку Института Тамиш на један хектар засађено је неколико сорти јабука, најзаступљенији је златни делишес, воћњак је опремљен системом за наводњавање и противградном опремом. Иако су, када је јабука у питању, воћари у Јужном Банату навикли на приносе и до 70 тона по хектару ове године није тако. Температурне осцилације, периоди са доста падавина, затим суша, у незгодном тренутку за развој плода смањили су род.

– Највећи проблем је чађава краста која се јавља на јабуци, посебно су неке сорте осетљиве, тако да на терену на жалост имамо засаде где се јавио овај проблем. Таква јабука је исправна за јело, осим што не изгледа лепо, самим тим је то ставља у трећу категорију за индустрију што не оправдава улагања. Што се тиче приноса ове године, млађи засади су добро оптерећени плодовима међутим, код старијих засада приноси су слабији од 30 до 50 одсто у односу на прошлу сезону – каже Владимир Чоловић из Института Тамиш Панчево.

Ових дана почиње берба, а воћари се надају да ће када подвуку црту завршити у плусу. Иако се цена јабука на велико није мењала.

– Морамо истаћи да су ове године цене врло сличне прошлогодишњим. На терену се цене крећу од 30 до 35 динара за прву класу јабука што задовољава, односно надмашује уложена средства, али зарада је мала, па све што није у првој класи није исплативо. Друга класа је знатно јефтинија. Циљ произвођача је да произведу што више прве класе, па макар и род био мањи – објашњава Чоловић.

У Институту Тамиш кажу да су Јужном Банату ове године добро родиле трешње и вишње, кајсије и шљиве такође. Нешто мањи принос је био код крушака и нектарина.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay