Termini za ranu i kasno-prolećnu proizvodnju salate

Rana prolećna proizvodnja zelene salate počinje setvom polovinom decembra u grejanim plastenicima. Ova salata stiže za berbu krajem februara ili počekom marta. Kasno – prolećna plastenička proizvodnja počinje krajem decembra i početkom januara, a rod se očekuje u poslednjoj dekadi marta ili početkom aprila.

Optimalna temperatura za klijanje i nicanje salate je od 15 do 18 stepeni, a rasadu zimi treba oko šest nedelja do presađivanja. Zbog kratke vegetacije i osetljive glavice potrebno je više pažnje i rada, jer se greške teško ispravljaju. Ljupko Stevanović iz sela Sedlare kod Svilajnca i njegova porodica decenijama uzgaja salatu preko zime, jer rano povrće ima dobru prođu na tržištu.

„Ali je gajenje zahtevnije. Rana i kasno-prolećna salata zahtevaju kvalitetne supstrate, đubrivo, zaštitu i grejanje, a sve to znači i više ulaganja. Samo za plastenik sa duplom folijom porebno je oko 15 evra po kvadratu. Iz iskustva znam da su manji plastenici bolji zbog provetravanja i kontrole vlage i temperature. Međutim, povrće gajeno u ovim terminima ima bolju cenu i veoma je traženo“, kaže Ljupko Stevanović.

Salata može da se seje u pojedinačne kontejnere, u kocke, gajbice ili leje. Najmanje poželjna setva je u gajbicama, jer zbog guste setve se korenje salate isprepliće i može da se ošteti prilikom rasađivanja. Kod proizvodnje rasada važno je da kontejener ili kocka nikad ne budu suvi. Za setvu koristiti pilirano seme. Ukoliko se seje u lejama seme pomešati sa peskom zbog pravilnijeg rasporeda. Guste zasade obavezno treba razrediti.

Robusnije sorte sa većom glavicom i listovima rasađuju se na razmak 25×25 ili 25×30, a sitnije na 20×25 centimetara. Proizvodnja rasada u oba termina zahteva grejanje, a dalje gajenje zavisi od temeprature vazduha.

„Sama proizvodnja zelene salate u kasno-prolećnoj setvi može bez grejanja, ali u slučaju jačih mrazeva potrebna je zaštita agrilom. U rano-prolećnoj proizvodnji najveći problem je nedostatak svetlosti, koji produžava vegetacioni period. Ne treba grešiti, pa nedostatak svetlosti nadoknađivati povećanjem temeprature“, kaže Stevanović.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18