Teška godina za proizvođače jabuka

U Evropi i u svetu opada potrošnja jabuke, inputi i troškovi proizvodnje, uključujući i energente rastu, uoči nove berbe prisutni su u tržišni viškovi – ovako se u jednoj rečenici može opisati situacija u sektoru proizvodnje jabuke u svetu. Kako kažu dobri poznavaoci prilika u ovom trenutku pitanje za milion dolara, kada je o domaćoj proizvodnji ovog voća reč, glasi: šta valja činiti našim proizvođačima?

Odgovor na ovo pitanje pokušao je da da Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije Serbia Does Apples.

-Veoma je teško prilagoditi se ovoj situaciji. Mi ne možemo da utičemo na to niti možemo da odgovorimo da pitanje zbog čega potrošnja voća i povrća, pa i jabuke opada. Inflacija raste, ljudi sve manje kupuju voće i povrće što je posledica poskupljenja struje, gasa i drugih troškova na globalnom nivou i to je nešto na šta mi nemožemo da utičemo. Troškovi proizvodnje takođe rastu, a ni na to nemamo uticaja, kaže Zagorac.

Ali, prema njegovim rečima, može se uticati na kvalitet proizvodnje.

-Mi moramo da imamo kvalitetnu jabuku u kvalitetnom pakovanju. Potrebno je da veći procenat roda bude prve klase. Diversifikacija tržišta, koju formiramo nekoliko godina unazad, veoma je značajna. Dosta smo uradili na tome, i još uvek radimo, pa tako sada naše jabuke izvozimo na tržišta 46 zemalja. Mislim da će se u narednom periodu taj broj sigurno povećati. Do pre 3-4 godine zavisili smo uglavnom od jednog tržišta. Sada je situacija drugačija i bitno je da na drugim tržištima imamo rast izvoza i tim putem treba nastaviti, objašnjava Gojko Zagorac.

On procenjuje da će ovogodišnji rod jabuke u Srbiji biti umanjen za 15 do 20 odsto. Proizvođači ajdareda, crvenog delišesa i malo greni smita,  najviše štete su imali od mraza.

-Kada su u pitanju gala i zlatni delišes, dobro je to što je plod bar za 7-9 milimitara  veći u odnosu na prošlu godinu što će dati i veći procenat roda prve klase. Kada je reč o vrelim talasima koji su se javljali u nekoliko navrata, do početka berbe ćemo videti kako su oni uticali na kvalitet i kvantitet roda, kaže Zagorac.

On zaključuje da je sasvim sigurno da će ovogodišnji prinos jabuke biti manji, a da je kvalitet plodova dobar.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18