Насловна РАЗНО Тешка година за произвођаче јабука

Тешка година за произвођаче јабука

37

У Европи и у свету опада потрошња јабуке, инпути и трошкови производње, укључујући и енергенте расту, уочи нове бербе присутни су у тржишни вишкови – овако се у једној реченици може описати ситуација у сектору производње јабуке у свету. Како кажу добри познаваоци прилика у овом тренутку питање за милион долара, када је о домаћој производњи овог воћа реч, гласи: шта ваља чинити нашим произвођачима?

Одговор на ово питање покушао је да да Гојко Загорац, председник Асоцијације Serbia Does Apples.

-Веома је тешко прилагодити се овој ситуацији. Ми не можемо да утичемо на то нити можемо да одговоримо да питање због чега потрошња воћа и поврћа, па и јабуке опада. Инфлација расте, људи све мање купују воће и поврће што је последица поскупљења струје, гаса и других трошкова на глобалном нивоу и то је нешто на шта ми неможемо да утичемо. Трошкови производње такође расту, а ни на то немамо утицаја, каже Загорац.

Али, према његовим речима, може се утицати на квалитет производње.

-Ми морамо да имамо квалитетну јабуку у квалитетном паковању. Потребно је да већи проценат рода буде прве класе. Диверсификација тржишта, коју формирамо неколико година уназад, веома је значајна. Доста смо урадили на томе, и још увек радимо, па тако сада наше јабуке извозимо на тржишта 46 земаља. Мислим да ће се у наредном периоду тај број сигурно повећати. До пре 3-4 године зависили смо углавном од једног тржишта. Сада је ситуација другачија и битно је да на другим тржиштима имамо раст извоза и тим путем треба наставити, објашњава Гојко Загорац.

Он процењује да ће овогодишњи род јабуке у Србији бити умањен за 15 до 20 одсто. Произвођачи ајдареда, црвеног делишеса и мало грени смита,  највише штете су имали од мраза.

-Када су у питању гала и златни делишес, добро је то што је плод бар за 7-9 милимитара  већи у односу на прошлу годину што ће дати и већи проценат рода прве класе. Када је реч о врелим таласима који су се јављали у неколико наврата, до почетка бербе ћемо видети како су они утицали на квалитет и квантитет рода, каже Загорац.

Он закључује да је сасвим сигурно да ће овогодишњи принос јабуке бити мањи, а да је квалитет плодова добар.

Пише: Јасна Бајшански

Фото: Pixabay