Testenina sa vrganjem i crnom trubom

Svi oni koji vole testeninu, a vole i gljive, neće se predomišljati da probaju spoj ova dva. Testenina sa gljivama, crnom trubom ili vrganjima u zavisnosti da li više volite aromatične ukuse ili neutralne, lako se pravi, a još lakše koristi.

– To je standardna klasična priča naših baka. Mi je sada zovemo njokama, a u stvari su testenine i klinci, koji se bukvalno prave samo od jaja i vode. Zamesi se tvrdo testo, u to testo se dodaju mlevene gljive. Od prve klase osušimo, sameljemo i stavimo u testo – rekla je za Dobro jutro gljivarka iz udruženja Ljubomir Vuksanović – Barle iz Banje Koviljače. Koliko se gljiva stavlja u testeninu zavisi od njihove aromatičnosti.

– Promer se određuje po ukusu. Gljive kao što su vrganji su aromatične, ne možete ih staviti mnogo jer bi bilo previše. Gljive kao što su crna truba su takve da imaju određenu količinu koju možete konzumirati tokom dana, ali pošto su ovo porcije od sto grama bilo koju količinu koju uzmete svojom voljom, nećete pogrešiti – neke od gljiva imaju neutralni ukus, ali ste u sebe uneli dovoljno proteinske vrednosti i da niste ni osetili.

– Mnoge od tih gljiva imaju neutralni ukus. Vi ste uneli tu njihovu proteinsku vrednost, ali ih niste osetili. Inače testenine su izuzetne sa dodatkom soseva, sa četiri vrste sira. Svi ljubitelji testenina i njoka znaju koliko je ovo vredno – zaključila je predstavnica gljivara iz Banje Koviljače.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,