Tikvica i njene blagodeti

Osim što su veoma ukusne, tikvice imaju i blagotvoran uticaj na naš organizam. One pomažu varenju, hidriraju nas, dobar su izvor antioksidanasa.

  • Tikvice predstavljaju izuzetan izvor vlakana koja pomažu varenje. Isto tako, voda koju tikvice sadrže čini ih idealnom hranom za ljude koji imaju problema sa varenjem.
  • Udeo vode u tikvicama je oko 95%, a imaju i visok sadržaj elektrolita koji pomažu varenje i blagodetno utiču na kožu.
  • Reguliše holesterol
  • Visok sadržaj vlakana, vitamina A i vitamina C u ovom povrću regulišu nivo holesterola u krvi.
  • Antioksidansi su vitamini i minerali koji pomažu zdravlje ćelija u organizmu. Većina antioksidanasa iz tikvice se nalazi u njenoj kori, tako da se savetuje da se iskoristi svaki deo ovog povrća.

Piše: Svetlana Mujanović

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18