Topla voda Sredozemnog mora pretnja životu u moru

Dok turisti uživaju u toploj vodi Sredozemnog mora, naučnici koji proučavaju klimu upozoravaju na strašne posledice po morski život.

Od Barselone do Tel Aviva, naučnici navode da smo svedoci izuzetnog porasta temperature mora, u rasponu od tri do pet stepeni Celzijusa iznad vrednosti uobičajenih za ovo doba godine, preneo je AP.

Temperatura vode ponegde prelazi i 30 stepeni Celzijusevih.

Situacija je veoma zabrinjavajuća, izjavio je Hoakim Garabou, istraživač sa Instituta za morske nauke u Barseloni.

– Moramo da preduzmemo mere po pitanju klimatskih pitanja što pre – istakao je on.

Garabou je deo tima koji je nedavno objavio izveštaj o toplotnim talasima u Sredozemnom moru između 2015. i 2019. godine.

U izveštaju se navodi da su ovi fenomeni doveli do masovnog pomora različitih morskih vrsta.

Oko 50 vrsta, uključujući korale, sunđere i morske alge, pogođeno je na mediteranskoj obali, prema studiji koja je objavljena u časopisu „Global čejndž biolodži“.

Situacija u istočnom mediteranskom basenu je posebno teška.

Vode kod Izraela, Kipra, Libana i Sirije su najtoplije tačke na Mediteranu, rekao je Gil Rilov, sa Izraelskog instituta za okeanografska istraživanja i jedan od koautora studije.

Prosečne temperature mora tokom leta su sada konstantno preko 31 stepeni Celzijusovih.

Kako navodi Rilov i njegove kolege, gubitak biodiverziteta će u narednim godinama pogoditi zapadni deo Mediterana Grčku, Italiju i Španiju.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime