TOPOLA KAO SRPSKA TOSKANA NA SVETSKOJ IZLOŽBI: Novi raj za digitalne nomade

Šumadiju kao novu destinaciju, pogodnu za digitalne nomade iz celog sveta, na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020“ u Dubaiju predstavili su studenti Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda, kroz projekat „Topola – Work from Home Hub“. Promocija je privukla veliki broj turističkih radnika iz različitih država, ali i ljudi iz IT sveta i frilensera, koji posao obavljaju od kuće ili bilo kojeg mesta na planeti.

Opšti je utisak da je Topola, kao izrazito voćarski i vinogradarski kraj, prepoznata kao novo, najpoželjnije mesto za digitalne nomade i region koji ujedno ima bogatu turističku ponudu. To je na izložbi potvrdilo i više svetskih putnika, zainteresovanih za to da se upoznaju s ovim delom Srbije, koji nudi odlične uslove i za rad, i za odmor. Topola je na ovoj važnoj privrednoj manifestaciji u Dubaiju predstavljena kao središte srpske Toskane.

– Ideja je da se iskoriste potencijali već poznatog vinskog puta u Šumadiji, ali i industrijskog „Majnd park“ u Kragujevcu, te da se povežu po modelu Silicijumske doline u Kaliforniji, navode studenti Nikola Radojević i Nikola Bunjević.

Srbija se, kao popularna destinacija za digitalne nomade, prema navodima Privredne komore Srbije, već nalazi na visokom trećem mestu i poželjna je strance koji rade od kuće i kojima je potreban samo kompjuter i internet da bi obavljali posao. Digitalni nomadi sele se po svetu, tragajući za prirodnim lepotama, kulturno – istorijskim znamenitostima, prihvatljivim uslovima smeštaja i okruženja, zdravom hranom. U proseku, na jednoj destinaciji ostaju od šet meseci do jedne godine.

Student Nikola Bunjević naveo je da je ideja ovog projekta da Topola doživi procvat.

– Srbija ima dosta toga da ponudi. Ne samo čist vazduh i prelepu prirodu, već i ogroman hab u kojem može da se radi. Veliki potencijal je vinski put i činjenica da se u ovom kraju trenutno gradi više od dvadeset vinarija, pored isto toliko postojećih. Topolu smo kao „srpsku Toskanu“ predstavili u Dubaiju kao potencijalno tržište za digitalne nomade, ali i za nova ulaganja – kaže Nikola.

Ponuda je predstavljena turističkim organizacijama i agencijama, koje su učestvovale na svetskoj izložbi. Šumadija je prestavljena kao destinacija koja nudi dobre uslove za posao, zabavu i odmor u prirodnom okruženju i kod ljubaznih domaćina.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18