Насловна ВЕСТИ1 Topola među 10 vinskih regija koje treba posetiti u 2024!

Topola među 10 vinskih regija koje treba posetiti u 2024!

289

Poznati vinski sajt winesofa.eu svrstao je Topolu među 10 vinskih regija u centralnoj i istočnoj Evropi, koje treba posetiti u 2024. godini. Sajt navodi da vina koja nastaju podno Oplenca treba obavezno probati, te da bi ona mogla da prijatno iznenade ljubitelje vina i eksperte.

Autor članka i urednik sajta Winesofa, Danijel Erčej, navodi da Topola ima veliki turistički i vinski potencijal, zahvaljujući vrsnim vinarima i značajnoj vinskoj istoriji. Od blizu 30 vinarija, koje su registrovane u Topoli i okolini, on preporučuje vinarije Aleksandrović, Draganić, Arsenijević i Matijašević.

„Recept za čuveno vino tog vremena sačuvao poslednji vinar i prosledio ga Božidaru Aleksandroviću, prvom privatnom vlasniku vinarije koja je pokrenuta posle promene režima devedesetih godina prošlog veka“, piše Erčej u svom članku.

Šumadija, navodi ovaj autor, možda nije najvažnija vinska regija u Srbiji, ni najveća i dodaje:

„Možda nije ni najpoznatija, niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju“.

Sajt, čiji su osnivači vinski i gatronomski eksperti, u preporuci Top 10 prijatnih vinskih iznenađenja, pored Šumadije preporučuju i Tikveš u Severnoj Makedoniji, Pelješac u Hrvatskoj, Štajersku u Sloveniji i istorijski grad Ptuj. U društvu preporučenih vinskih regija centralne Evrope nalaze se i Lečinca u oblasti Bistrice, Transilvanija, Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.

Biljana Nenković