Насловна РАЗНО Totalna šteta na voću i povrću u nekim delovima Novog Pazara

Totalna šteta na voću i povrću u nekim delovima Novog Pazara

327

U delovima Novog Pazara štete u voćnjacima i povrtnjacima su i stopostotne. Kiša koja se izlila i grad veličine većeg lešnika, oraha i jajeta, u zavisnosti od mesta u kom je padao, obrali su ovogodišnji rod po rečima savetnice Silvije Hodžić iz PSSS Novi Pazar.

– Padao je grad veličine većeg lešnika, oraha i jajeta u jednom delu Novog Pazara, zvanom Jošanica. Očekuju se zaista velika oštećenja i povrtarskih i voćarskih kultura – rekla je savetnica, naglašavajući da je za ovaj rod kasno.

– Trenutno da bi se spasio rod ne može da se uradi ništa. Mogu da se saniraju rane od gradonosne tuče na voćarskim kulturama, povrtarskim teško. Voćari treba obavezno da primene higijensko-sanitarne mere da bi pripremili i revitalizovali malo voćku za plodonošenje iduće godine, a za ovu godinu ništa – konstatovala je Silvija Hodžić iz PSSS Novi Pazar.

– U tim delovima, gde je takva tuča bila, šteta je stopostotna. I mraz koji je bio u dva navrata je doprineo smanjenju prinosa. Ali recimo u tutinskom i sjeničkom kraju je zakasnela vegetacija tako da u tom delu ne možemo da kažemo da je šteta stopostotna. Sad posle ove tuče grada u Novom Pazaru, mi možemo da kažemo da je totalna šteta u voću i povrću – zaključila je savetnica.

Tekst: Zorica Dragojević