Tov svinja – posao bez računice

Proizvođači prasadi i tovljenika zbog visokih cena stočne hrane posluju sa gubicima. Prasad se prodaju po ceni od oko 200 dinara, a tovljenici za najviše 135 dinara za kilogram. Na tim otkupnim cenama nema računice u svinjarskoj proizvodnji, ističu stočari iz Srema.

O veoma teškoj situaciji, kada je reč o stočarstvu, govori podatak da je stočni fond u Srbiji u poslednjih 30 godina prepolovljen.

Razloga za to su brojni, ali prvenstveno, u pitanju su skupi inputi.

Lazar Marković iz Krušedola bavi se tovom prasadi i trenutno u svojim oborima ima oko 150 komada, čija se cena na stočnoj berzi kreće oko 200 dinara za kilogram, što je izuzetno loše.

Gotovo identična situacija je i kod proizvođača tovljenika kod kojih cena iznosi oko 135 dinara, što je po rečima tovljača izuzetno nisko, s obzirom na visoka ulaganja. 

Vlastimir Trifunović, takođe iz Krušedola, u proizvodnji ima 550 grla, ali je veoma teško zatvoriti finansijsku konstrukciju, jer je sve izuzetno skupo, a posebno stočna hrana, bez koje je nezamislivo održati proizvodnju.

Jedina svetla tačka u teškoj stočarskoj proizvodnji, po rečima oba domaćina, jesu subvencije koje donekle popravljaju situaciju.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno