U VOĆNJACIMA DOBRIH DOMAĆINA
Nekada su se dobrim voćarima smatrale gazde čiji su voćnjaci u svakom trenutku bili bez i jedne travke, čisti kako da su baš juče obrađeni. Ali, vremena su se promenila, nauka je dokazala da jalovi ugar voćkama ne donosi baš puno benefita, da je za njih korisnije kada se međuredni prostor zatravi.
Sistem zatravljivanja ima veliku primenu u savremenoj voćarskoj proizvodnji. U intenzivnom voćarstvu postao je dominantan zbog brojnih prednosti koje pruža. Međuredni prostor se u voćnjacima može zatraviti na dva načina:
- veštački, setvom višegodišnjih klasastih trava, i
- prirodno, ostavljanjem prirodne flore koja se održava malčiranjem i vremenom prirodnom selekcijom se odvajaju vrste koje podnose košenje.
Manja erozija i veći vodni kapacitet
Prostor u redu obično se obrađuje bočnom frezom ili korovi „čiste“ herbicidima. Međutim, poslednjih godina herbicidi su sve ređi saveznici voćarima u uklanjanju korova.
Da bi zatravljen prostor bio od koristi i voćkama, i ljudima, mora se održavati i trava se mora kositi. Broj košenja zavisi od meteoroloških uslova, ali je okviran broj od četiri do osam puta u toku godine. Trava koja se pokosi, ostavi se u voćnjaku, ravnomerno raširi, malčira. Prirodnim procesima ona će se razložiti i povećaće sadržaj organske materije. Malčira se kada je visina trave 10 do15 cm i kosi se na visinu od tri do pet cm. U poslednjem prolasku kosačica se podesi tako da kosi na većoj visini da pokrivač bolje prezimi.
Sistem zatravljenog međurednog prostora ima brojne prednosti nad jalovim ugarom. One se ogledaju u smanjenju erozije, i eolske, i vodne, a smanjenje je naročito izraženo na nagnutim terenima. U zatravljenom voćnjaku korenov sistem trava veže površinski sloj zemljišta i smanjuje odnošenje plodne zemlje. Zatravljivanje takođe sprečava brzo oticanje vode i omogućuje joj da duže prodire u dublje slojeve i da se što više akumulira u zemljištu. U voćnjaku u kojem je međuredni prostor pokriven travom i sama struktura zemljišta je poboljšana, a to omogućuje bolje usvajanje vlage. Jedna od najvećih prednosti ovog sistema je podizanje vodnog kapaciteta koji je direktno vezan za povećanje sadržaja organske materije.
Piše: Dipl. inž. Mihajlo Žikić, PSS služba u Zaječaru

20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.
0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com