Насловна ВЕСТИ Treba znati kad dunju ubrati

Treba znati kad dunju ubrati

260

Berba dunje traje tokom septembra i sve do kraja oktobra, a vreme berbe direktno utiče na kvalitet plodova. Takođe, jako je važno na koji način se dunja bere, jer nepravilnim postupanjem može da se umanji rod naredne godine.

Prerana berba dunje može da bude uzrok za veliki gubitak na težini i na kvalitetu plodova. Ukoliko se zakasni sa berbom, postoji opasnost od prekomernog opadanja plodova i pojave bolesti tokom skladištenja koje izazivaju trulež plodova.

Određivanje vremena za branje dunje dosta zavisi od namene plodova, odnosno, da li će se koristiti za konzumiranje ili za industrijsku preradu.

Ukoliko su plodovi namenjeni za konzumiranje, dunja se bere u fiziološkoj zrelosti.

Prema navodima dipl. inž. Radomira Bušatovića iz PSSS Kruševac, plod dunje je fiziološki (botanički) zreo, odnosno, prestaje sa rastom kada prođe od 120 do 150 dana od punog cvetanja (vranjska i leskovačka dunja se beru na oko 160 do 170 dana od vremena punog cvetanja).

Na ovo ukazuju dva sigurna indikatora. Prvo, plodovi se lako odvajaju od grana, a drugo, malje se lako skidaju sa pokožice. Ukoliko se malje teško odvajaju – plod nije još uvek zreo, bez obzira što ima karakterističnu žutu boju.

Ako su plodovi namenjeni za preradu, što je uglavnom cilj većih zasada, onda je potrebno da se beru u punoj tehnološkoj zrelosti. Kako bi se ovo utvrdilo najčešće se koristi optički merni instrument – refraktometar. Ovaj uređaj služi za određivanje sadržaja šećera u voću ili grožđu, a može se koristiti praktično za sve vrste voća.

Izvor: agrosaveti.rs

Foto: Pixabay