Tresetnu mušicu nije lako suzbiti

Najveću štetu od tresetne mušice (lat. Bradusia spp. Diptera Sciraidae) trpi cveće i ukrasno bilje, ali i šampinjoni jer se vrlo teško suzbija insekticidima, ne samo zbog karence već i ostalih uslova, koji su potrebni za njihov uzgoj. Uglavnom se, u podrumima u kojima se uzgajaju ove pečurke njeno suzbijanje vrši vrelom vodom, ali su šupljine u zidovima skoro uvek dovoljne za preživljavanje larvi.

Ako se treset koji se koristi u uzgoju šampinjona primenjuje u baštama, plastenicima i staklenicima, dolazi do njihove pojave i razvoja koji može da napravi problem povrtarima. Larve izgrizaju koren jer se zaoravanjem treseta u jesen ili proleće, unose pri površini zemljišta ili u dublje slojeve, odnosno, zonu korenovog sistema. Odgovara joj da, u periodu hranjenja, ima dovoljno vlage. Ako je površinski deo suv, ishrana joj je otežana.

Takođe, napada paradajz, jagode, ali i paprike. Dešava se da se stabljika tog povrća odjednom polomi na prelazu između stabla i površine zemljišta. Ako ste koristili treset u prihrani povrća, odnosno, prilikom sadnje, vrlo je lako da je to od larvi koje su izgrizle koren koji nije dovoljno jak i razgranat zbog čega dolazi do lakšeg pucanja stabljike, čak i ako nema mnogo plodova na njemu. Ova štetočina može da se nalazi i u stabljici.

Jaja u treset polažu mušice koje imaju providna krila, a ako su visoke temperature, ubrzava se razvoj iz jaja do mušice. Potrebno je oko 20 dana. Treba imati na umu da visoke dnevne temperature nisu povoljne za larve koje se, u tom slučaju, hrane noću.

Jednom kada se pojavi u bašti ili plasteniku, vrlo je teško suzbiti tresetnu mušicu. Imajući u vidu da se štete manifestuju na korenu, suzbijanje larvi nije lako. Može da pomogne sirće sa devet ili 11 procenata alkohola kojim se tretira površinski deo oko stabljike i ako ljuske od jaja unesete u zemlju, u zonu korenovog sistema.

Začini kao što su čili, biber, ljuta mlevena paprika i sirće, kada se primenjuju folijarno, bukvalno će da sprže odrasle jedinke koje se nalaze na površini stabla i lista.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime