Tretiranjem voćnjaka banjskom vodom smanjio broj prskanja

U domaćinstvu Gorana Markovića iz sela Korbevac, kod Vranjske banje, “Smederevac” neumorno radi otkako je za berbu stiglo prvo voće koje uzgaja na oko pola hektara. Sada kada su krenuli da beru i oblačinsku višnju imaju više posla, jer od nje i ove sezone žele da spreme kompot, sok, džem i slatko po tradicionalnom porodičnom receptu. U tome im često pomažu i gosti koji su došli da provedu odmor u njihovom etno selu “Merak”.

Voće, među kojima je najviše šljiva, jabuka, krušaka, višanja i malina, je ove godine Markovićima dobro rodilo, pa se iskreno nadaju da će ga biti dovoljno u prerađenom obliku na trpezi gostiju, ali i za sve one koji žele da nešto ponesu kućama. Njihovo voće ima poseban ukus otkako je Goran počeo stabla, posle precvetavanja, da tretira ohlađenom banjskom vodom u kombinaciji sa malo kreča. Više i rađa, a na taj način je znatno smanjio broj prskanja herbicidima sa dugom karencom.

– Banjska voda je bogata sumporom koju biljku čini otpornom na određene vrste bolesti. Vodu koju donesem sa izvora najpre ostavim da se ohladi, a posle je pomešam sa malo kreča i procedim. Ovim prirodnim preparatom voće, ali i povrće, prskam u koje doba dana želim jer znam da neće nauditi pčelama – priča Goran.

On sa nestrpljenjem iščekuje i berbu malina sorte polka koju je zasadio na 10 ari. Očekuje i odličan prinos, a da li će, i koliko, prodati hladnjačarima zavisiće od njene cene.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Gordana Nastić i Goran Marković

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime