Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Tretiranjem voćnjaka banjskom vodom smanjio broj prskanja

Tretiranjem voćnjaka banjskom vodom smanjio broj prskanja

384

U domaćinstvu Gorana Markovića iz sela Korbevac, kod Vranjske banje, “Smederevac” neumorno radi otkako je za berbu stiglo prvo voće koje uzgaja na oko pola hektara. Sada kada su krenuli da beru i oblačinsku višnju imaju više posla, jer od nje i ove sezone žele da spreme kompot, sok, džem i slatko po tradicionalnom porodičnom receptu. U tome im često pomažu i gosti koji su došli da provedu odmor u njihovom etno selu “Merak”.

Voće, među kojima je najviše šljiva, jabuka, krušaka, višanja i malina, je ove godine Markovićima dobro rodilo, pa se iskreno nadaju da će ga biti dovoljno u prerađenom obliku na trpezi gostiju, ali i za sve one koji žele da nešto ponesu kućama. Njihovo voće ima poseban ukus otkako je Goran počeo stabla, posle precvetavanja, da tretira ohlađenom banjskom vodom u kombinaciji sa malo kreča. Više i rađa, a na taj način je znatno smanjio broj prskanja herbicidima sa dugom karencom.

– Banjska voda je bogata sumporom koju biljku čini otpornom na određene vrste bolesti. Vodu koju donesem sa izvora najpre ostavim da se ohladi, a posle je pomešam sa malo kreča i procedim. Ovim prirodnim preparatom voće, ali i povrće, prskam u koje doba dana želim jer znam da neće nauditi pčelama – priča Goran.

On sa nestrpljenjem iščekuje i berbu malina sorte polka koju je zasadio na 10 ari. Očekuje i odličan prinos, a da li će, i koliko, prodati hladnjačarima zavisiće od njene cene.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Gordana Nastić i Goran Marković