Tri generacije vinogradara u Dolovu

U porodici Vemić iz Dolova treća generacija bavi se vinogradarstvom, a najmlađi Dušan podmladio je i proširio vinograde i počeo proizvodnju vina na moderniji i savremeniji način, što već daje dobre rezultate.

Dušan Vemić kaže da uživa u svakom čokotu i da vinograd zahteva pažnju čitave godine. Od udruženja vinara „Sveti Trifun” iz Dolova dobio je na korišćenje seoski vinograd i, za samo nekoliko godina, unapredio proizvodnju.

„Uveo sam način rezidbe gde ostavljam dva kondira za zamenu i to sam primenio u ovom vinogradu. Pokazalo se prošle godine da je to odlično, nemam odmah preveliki rod, ali je kvalitet dobar, a i rod se kasnije pojačava”, objašnjava Dušan.

Dušan je i na porodičnom imanju zasadio vinograd i za sada, uz očevu i dedinu pomoć, uzgaja više od dve hiljade čokota, a spremni su i novi zasadi.

Ranije su, kaže Vasa Vemić, imali više od hektara vinograda u Deliblatskoj peščari.

„To se ugasilo, jer nije bilo potražnje i prešli smo samo ovde na okućnicu. Sad je Dušan počeo opet da radi i planiramo da se proširimo i da se vratimo i u Deliblatsku peščaru gde bi mogao da se napravi lep vinograd”, ističe Vasa Vemić.

Ovo područje je peskovito sa idealnom klimom za vinogradarstvo i zato ne čudi što su Dolovci već 25 godina poznati po svojoj Vinarijadi, na kojoj je Dušan pre dve nedelje osvojio zlatnu medalju za belo vino.

„Nekada su se gajile stare sorte grožđa na starinski način, ručno se sve radilo. Unuk je sad krenuo ozbiljno u proizvodnju i radi sve više i više. Gaji nove sorte grožđa, išao je u školu za to, mi nismo i radili smo kao i naši stari”, kaže Živorad Mladenović.

Vemići planiraju da registruju sve vinograde koji se nalaze na nekoliko različitih lokacija, da ukrupne posed i da konkurišu za dobijanje subvencija što će im omogućiti proširenje proizvodnje grožđa i vina od koje će na selu moći lepo da živi cela porodica.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18