Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Трикови у гајењу рибизле

Трикови у гајењу рибизле

219

Ако желите да цело лето уживате у плодовима рибизле, посадите неколико различитих сорти, од најранијих до најкаснијих.

Желите ли рибизлу чије плодове можете брати стојећи, а да не заузима много простора, претворите је у грмолику стаблашицу. Уклоните све пупољке са доње половине резнице, тако да се изданци не развијају испод нивоа тла. Резнице усправно укопајте у земљиште на одабраној локацији. Када резница пусти корење и развије нове изданке, завежите најснажнији изданак за штап, а остале уклоните. Пустите да изданак нарасте око једног метра, па му одсеците врх.

Најједноставији начин обављања снаге и живости старог грма рибизле јесте тај да јој у зиму орежете све гране до земље. На пролеће ће се из земље појавити велики број изданака који ће се развити током лета. Након годину дана рибизла би требало да почне да рађа.

Кос и чворак воле мекане, црвене плодове рибизле. Надмудрите их тако што ћете се одлучити за беле и ружичасте сорте.

Црна рибизла је крааљица ароматичног воћа. Најбоље успева и најслађа је посађена у богатом алкалном земљишту, али ако ваша земља није таква, додајте јој смрвљеног кречњака којим ћете напунити јаму за садњу.

Франсуцка је позната по ликеру од црне рибизле, а традиционални француски трик појачавања ароме црне рибизле јесте бацање комадића старог гипса око базе грмова зими. Зимски мразеви смрвиће гипс и корење ће лако апорбовати калцијум-сулфат, од ког је гипс и направљен.

Р.Д.Ј.