Trljanica – „sirotinjska“ salata bogatog ukusa

Ko god je od putnika namernika došao u Vranje i uz praseće pečenje, sir, sukanu banicu ili tepanu pogaču probao i trljanicu, koja je u ovom kraju poznata i kao sirotinjsko jelo, obavezno se vratio kući sa njenim receptom. Po tradiciji ovo jelo će se tokom čitavog Božićnjeg posta nalaziti na trpezi mnogih žitelja ovog kraja. Neki će je praviti od paprika koje su na jesen zamrznuli u zamrzivaču, a drugi od paprika osušenih na niz.

Priprema ovog jela od zamrznutih paprika počinje njihovim odmrzavanjem. Svaka domaćica odmrzne onoliko paprika za količinu trljanice koju želi da napravi. Među njima se, neretko, nađe i nekoliko ljutih vezanki koje će joj dati poseban šmek. Dok se paprika odmrzava u zemljanu kalenicu treba sitno iseckati jednu trećinu omanjeg struka praziluka. Čim se u njega doda so po ukusu treba ga istući drvenim tučkom da dobro omekne. U ovako pripremljenu masu se dodaju sitno iseckane oljuštene paprike, malo zejtina i alkoholnog sirćeta, i još jednom se promeša kašikom kako bi se svi sastojci sjedinili. Na kraju proverite da li je svega dovoljno i da li je ukus onakav kakav ste želeli.

Ovaj delikates se kod Vranjanaca nađe i na posnoj krsnoj slavi, ali za Badnje veče. Za tu priliku domaćice spremaju trljanicu isključivo od suvih paprika koje su tokom leta same osušile ili kupile na pijaci.

Suve paprike se prvo prokuvaju u loncu, a kuvanje prestaje tek kada kora počne da se odvaja od paprike. I dok se one hlade domaćice iskoriste priliku da u kalenici sa malo soli istucaju sitno iseckani praziluk u koji potom stave sitno iseckane paprike, malo zejtina i alkoholnog sirćeta i još jedanput sve dobro promešaju.

Gotovu trljanicu mnoge Vranjanke ostave u frižider na desetak minuta da se ohladi, a pre služenja je još jednom promešaju kako bi njena boja došla do izražaja.

Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18