Turisti sa Zlatiborske pijace ne idu praznih torbi

Pijaca na Zlatiboru jedno je od onih mesta koja svaki posetilac mora doživeti. To je šarena i vesela oaza na popularnoj planini, puna mirisa domaćih proizvoda i brojnih ljudi koji radoznalo razgledaju tezge.

Ovde se može pronaći baš sve – od svežeg voća i povrća sa zlatiborskih imanja, preko nadaleko poznatog sira, maslaca, kajmaka, kačkavalja i pršute, pa sve do domaćih rakija, meda, lekovitih čajeva, suvenira, prirodne kozmetike i rukotvorina vrednih majstora.

Iako Zlatibor važi za luksuznu destinaciju, pijaca nas je iznenadila pristupačnim cenama, pa je jasno zašto je nezaobilazna kako za turiste, tako i za meštane. Šetnja kroz nju je prava mala avantura, koja je spoj tradicije, ukusa i boja.

Tekst i foto Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime