Turisti vole domaće proizvode

U selu Zabrega kod Paraćina sve više ljudi ostaje na svojim gazdinstvima i započinje manju poljoprivrednu proizvodnju koja služi kao dodatni porodični posao. Tako je i sa porodicom Ilić koja se bavi preradom voća isključivo iz sopstvenih zasada, proizvodnja je mala i voćnjaci se prostiru na svega 50 ari, ali to je Ilićima za sada dovoljno da turistima prodaju zdrave proizvode na kućnom pragu.

Porodica Ilić u selu Zabrega kod Paraćina se već 15 godina bavi voćarstvom. Iako sama proizvodnja nije intenzivna i velika, Ilići voće iz svog zasada, koji se prostire na 50 ari, koriste za preradu i svoje proizvode plasiraju na kućnom pragu. Ovoj šestočlanoj porodici voćarstvo je dodatni posao.

– Posla ima dosta zato što se biljke održavaju, pa se prskaju, pa se kosi u zasadu, onda mora da se skupljaju, pa se donose kući i prerađuju. S obzirom da svako od nas ima svoj posao onda i ne stižemo da napravimo neke velike zalihe, eto to je naše malo tržište ovde u selu i narod koji dođe sa strane, turisti kupuju. Za kasnije imamo plan da širimo. Nemamo veliki broj stabala i eto zato prerađujemo. Tu budu slatka, džemovi i uglavnom rakije – kaže Suzana Ilić iz poljoprivrednog gazdinstva Ilić.

Cela porodica uključena je u proizvodnju i preradu voća. Imaju oko petnaest različitih proizvoda u koje spadaju likeri od višnje i sa aromom vanile, likeri od dunje, kompoti od kruške, slatka, džemovi od šljive, rakije. Prave i kombinaciju slatkog i ljutog pa se u teglama mogu naći i ljute papričice sa grožđem, ali i pasterizovani sveži krastavac sa belim lukom.

– Mi smo relativno novi sa proizvodnjom pa istražujemo još uvek tržište, ne znamo kako šta da plasiramo, šta ide, šta je glavno interesovanje kupaca ali najviše nam za sada idu likeri i nemamo ih sada ovde jer su rasprodati a nova tura još uvek nije stigla do finalne proizvodnje. Mi smo ovaj posao počeli iz ljubavi tako da meni stvarno ništa nije teško oko poslova što se tiče voćnjaka. Tu su različiti poslovi ali najviše volim berbu, kada je leto, toplo, kada skupljamo naše plodove – objašnjava Sofija Ilić iz poljoprivrednog gazdinstva Ilić.

Selo Zabrega kod Paraćina poslednjih godina postaje i turističko mesto zbog kulturno istorijskog nasleđa, a poznato je i po različitim manifestacijama.

– Ljudi su prepoznali tu neku vrstu dešavanja i onda su počeli da se bave nekom vrstom proizvodnje. Imamo dosta mladih i tu su mladi koji se bave proizvodnjom ribe, zatim meda, pa imamo porodice koje čuvaju ovce, pa proizvode ovčji sir, zatim kozji sir, pa se sve više razvija voćarstvo, tako da ima dosta tih porodica koje pored poslova koje rade, rade i poljoprivredu kao dopunsku delatnost – kaže Vladan Vučković, meštanin sela Zabrega.

Dolaskom turista i planinara u Zabregu došlo je i do potrebe za razvojem seoskog turizma, a samim tim skočila je i potražnja za domaćim zdravim proizvodima. Tu je porodica Ilić videla svoju šansu pa svoje proizvode uspešno prodaje na kućnom pragu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18