U Bečeju otvorena izložba „Med i vino“

„Med i vino“ naziv je izložbe održane u Spomen kući Tan u Bečeju, koju je organizovalo Društvo intelektualaca braće Tan.

Ovogodišnja postavka potpuno je različita od pređašnjih, jer su organizatori ovoga puta rešili da naprave edukativnu izložbu namenjenu najmlađim stanovnicima opštine Bečej.

“Ovogodišnja izložba je prevashodno namenjena deci, ali svako je dobrodošao da je pogleda. Izložili smo alate za pravljenje vina i meda. Činjenica je da je manifestacija manjeg obima u odnosu na one prethodnih godina, ali je i ciljna grupa drugačija”, objašnjava predsednik Društva intelektualaca braće Tan, Laslo Bonifart.

Manifestacija „Med i vino“ organizuje se sedam godina unazad, sa ciljem da lokalno stanovništvo upozna sa domaćim proizvođačima meda i vina iz njihove okoline.

“Tokom ovih godina smo se sretali sa raznoraznim ukusima i bojama vina, što nam govori da su mnogobrojne stare sorte prisutne u našoj okolini. Upravo to uvećava značaj domaće proizvodnje vina. Sa druge strane, kada govorimo o pčelarstvu važno nam je da mladi uvide značaj pčela, jer između ostalog, zaprašuju mnoge biljke, što je od izuzetnog značaja kako za životnu sredinu tako i za čovečanstvo”, rekao je Viktor Molnar ispred Društva intelektualaca braće Tan.

Izložba „Med i vino“ biće otvorena do petka 9. decembra. U okviru postavke, deca će imati priliku da se kroz predavanje upoznaju sa alatima koje koriste pčelari i vinari u svojoj proizvodnji.

Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18