U čačanskom kraju prave i grčki uzo

Da se u čačanskom kraju, čuvenom po voćarstvu i najboljoj rakiji, može proizvoditi i tradicionalno grčko piće dokazuje primer voćara iz sela Prislonice. Uz kvalitetne domaće rakije od šljive, kajsije, dunje i kruške, Mile Tica odnedavno proizvodi i uzo.

Voće uzgaja na pet hektara, a sve što ubere prepeče u kazanima. Uz tradicionalne voćne rakije želeo je da napravi i popularno grčko alkoholno piće, pa se odnedavno zahvaljujući jednom poznanstvu upustio i u tu avanturu. Tako je po receptu koji je stigao iz Makedonije i uz neophodne sastojke, u sred Šumadije, započeo proizvodnju uza.

– Najveća tajna bila je med, kako dodati med. Na poklopac od lampeka se namaže, on čovek mi je napisao jedan kilogram bar. Međutim, ja imam moje pčele, imam ovaj moj pčelinjak, pa imam meda, pa nisam žalio. Ja sam stavio jedno 5-6 kilograma meda i to je baš ispalo fenomenalno – kaže Mile Tica, voćar iz Prislonice kod Čačka.

Uzo se u Prislonici ne proizvodi u velikim količinama, jer Mile pravi šest vrsta rakija, najviše od šljive, ali i od kruške, kajsije i dunje. Uz voćnjake ima i vinograde, pa je ove godine i vino ocedio.

– I to je isto izazov. Jer sve čovek smatra – ne znam ja to. Ali kada se udubi i kad se upusti i kad svakom, svakom poslu priđe sa zdravim mozgom i razmišlja o svakom segmentu, onda to normalno rodi i uspeh – dodaje Mile Tica.

Od kako je iz novinarstva otišao u voćarstvo za Mila Ticu više ništa nije neobično. Podložene kazane i nagrade sa sajmova rakija više ne broji. Ovaj voćar kaže da su za uspeh u tom poslu na prvom mestu kvalitet i prepoznatljiva aroma. Ipak ističe, podjednako je važna ljubav i posvećenost.

– Nagrade su jedna satisfakcija da čovek ide dalje, a najviše je tu da vidi gde se nalazi negde na rakijskoj listi zemlje Srbije. Igrom slučaja moje rakije su ovih godina uvek bile u top 10. To mi daje jednu što kažu satisfakciju da idem dalje, da idem napred, da proizvodim – ističe Mile Tica.

Ovaj vrsni voćar iz sela pod Vujnom ponosan je što je uz tradicionalno prepoznatljive ukuse domaćih rakija proizveo i čuveno grčko piće, kojim rado posluži goste i prijatelje.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime