U čemu je tajna kurtoš kolača?

Kurtoš, ili na srpskom „kolač na žaru“, je tradicionalna mađarska poslastica koja ima tradiciju dužu od pola milenijuma, ali je tek poslednjih decenija postao popularan i u Vojvodini. Sladokusci ga vole, dopada im se neobičan ukus, ali i poseban oblik koji podseća na odžak.

– Pošto je reč o kiselom testu, kolač se prvo stavlja u blagu vatru kako bi počeo da nadolazi, nakon toga se stavlja i na jaču temperaturu. Testo se mota na drveni valjak, a zatim i peče u specijalnoj mašini. Pre nego što stavimo kolač da se peče uvijamo ga u šećer, a tek onda ga stavljamo na jaku vatru jer tada dolazi do nagle karamelizacije. Nakon toga ga uvaljamo u određeni ukus, to mora odmah da se uradi, jer bi se u protivnom šećer ohladio i ne bi se ništa zalepilo – otkrivaju nam majstorice iz Bačke Palanke koje su se opredelile za one standardne kolače uvaljane u cimet, šećer ili čoko mrvice.

Kurtoš kolač se može napraviti u kućnoj radinosti i skoro da nema nikakve razlike u odnosu na original na žaru. Preporuka je da ga dobro uvaljate u kristal šećer pre pečenja, a posle pečenja pospete sa malo cimeta ili kakaa.

Sastojci:

750 g oštrog brašna tip 400, 1 kocka svežeg kvasca (45g), 300 ml mleka, 125 g maslaca, 2 jaja, 50 g šećera, 2 vanilin šećera, 1/2 kašičice soli.

Za premaz:

Šećer, cimet, kakao ili po želji (lešnici, kokos, plazma, eurokrem)

Postupak pripreme: Prosejano brašno sipati u činiju (750g), dodati 1/2 kašičice soli i 2 vanilin šećera. Promešati i ostaviti sa strane. Mleko (300 ml) zagrejati da bude toplo, nikako vruće, i u njega sipati 50 g šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kocku svežeg kvasca. Ostaviti sa strane na 10 minuta da kvasac proradi. Otopiti puter i izdvojiti oko 100 g za testo, ostatak (25 g)

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18