U Ćupriji održani Dani gljiva

U Moravskom parku u Ćupriji danas je održana izložba samoniklih gljiva u okviru Dana gljiva koje, petu godinu, organizuje Udruženje gljivara i ljubitelja prirode ,,Gorun“ iz Ćuprije.

Već tradicionalno gljivari iz cele Srbije, a najviše iz Beograda, Niša i Raške, tokom dvodnevnog druženja, su najpre brali gljive na obroncima Južnog Kučaja kod Ćuprije, a zatim ih prikazali na izložbi otvorenoj za građanstvo.

Ove godine je determinisano oko 60 vrsta gljiva, dok je do sada na ovom području otkriveno oko 150 različitih versta gljiva, kaže predsednik udruženja ,,Gorun“ Radmilo Pecić.

,,Ove godine vremenski uslovi nisu pogodovali rastu gljiva jer je dosta hladno i nije bilo dovoljno kiša. Uglavnom smo pronašli nekoliko vrsti vrganja, lisičarku, biserku. Ovde ima jestivih, uslovno jestivih i otrovnih gljiva, kaže Pecić.

Područje Južnog Kučaja je jedno od najređe naseljenih područja u Evropi. Bogato je šumama i rekama i prirodno je stanište gljiva.

Udruženje gljivara i ljubitelja prirode ,,Gorun“ iz Ćuprije broji dvadesetak članova, a udruženje je član Mikološko gljivarskog saveza Srbije. Svake godine, osim ove i prošle zbog korona virusa, u saradnji sa osnovnim školama organizuje radionice za decu na kojima se deca upoznaju sa gljivama, edukuju se kako se treba ponašati u prirodi, a organizuje se i odlazak u šumu gde mališani imaju priliku da i sami beru gljive.

J.L.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime