U etno oazi, heljdu suše na prirodan, neobičan način

                                                        

U selima kod Nove Varoši završena je žetva heljde, a crno zrno nakon sušenja pokupljeno je u džakove i smešteno u ambare odakle će pod vodenički kamen. Od njenog brašna boje peska prave se ukusni palačinci i  pite, sa kojima se dočekuju dragi gosti, dok čaj skuvan od zrna leči mnoge bolesti. Zbog toga se za heljdu s pravom kaže da je i hrana i lek.

Nakon žetve zrno je potrebno dobro osušiti kako bi brašno bilo kvalitetno, a u selu Štitkovo heljdu suši na prirodan ali neobičan  način. Umesto na guvnu ili ponjavama, kako se to nekada radilo, meštanin Milojko Čkonjević džakove crne žitarice izručio je na asfaltni plato u centru zaseoku Vrelo, koje je zbog starih kuća  proglašeno za etno oazu.

– Asfalt sam obrisao i dobro oprao od prljavštine i nečistoće. Tokom dana heljda je bila izložena suncu, i povremeno sam je mešao grabuljama, dok sam je noću pokrivao agril folijom, koja propušta vazduh i nema potparavanja. Kako nemam sušaru kao veliki proizvođači, heljdu zadnjih godina sušim na ovaj način,  na asfaltni platou između crkve Blagoveštenja i starih kuća, na kome se na Veliku Gospojinu, na seoskom saboru, oketalo kolo i svirale trube- kaže Čkonjević.

Na oko 1,8 hektara u Rujuštima, na padinama Čemernice, Milojko Čkonjević je i ove godine heljdu sejao ortački sa  Živojinom- Žižom Krsmanovićem iz Katića. Po tradiciji, heljda se ovde seje u drugoj polovini maja, „čim procveta glog“, a žanje u septembru. Ove je, međutim, žetva kasnila zbog kišnih dana, pa je kombajn završio posao tek prvog dana Miholjskog leta.

– Sejali smo ortački, moja njiva, Žižino seme i oranje.

A rodilo je preko tri tone, a ni ovom prinosu od preko stotinu džakova nismo se nadali zbog sušnog proleća i kasne setve, a kasnije grada i jata ptica. Pre par godina smo na istoj parceli našli preko pet tona, što se ne pamti- kaže Čkonjević.

Heljdu koju proizvede, Čkonjević proda na kućnom pragu. Milojko i njegova supruga Vesna jedini su u zaseoku svoja vrata otvorili za turiste, a najviše ih je sa Zlatara, Zlatibora i Javora. Tamo su na pansionu, a do zaseoka Vrelo skoknu na jednodnevni izlet , kako bi posetili crkvu podignutu na temeima porušenog manastira i videli vek stare brvnare u kojima meštani i danas žive. Kod njega svrata da se nakon šetnje selom okrepe i odmore na tronošcima u dvorištu.

-Ponudimo ih heljdopitom, heljdovnim palačincima i domaćim sokovima. Ko proba heljdopitu obavezno traži da kupi i brašno, a u sezoni dnevno prodam i po 50 kilograma. Traže da kupe i sir, kajmak,  pa koristi imaju i drugi u selu. Ali većina komšija nije na žalost zainteresovana da se ozbiljnije uključi u celu priču , mada bi imalo posla za sve- kaže Čkonjević.

Porodična kuća Milojka Čkonjevića sagrađena je daleke 1836. i jedan je od poslednjih primera narodnog graditeljstva. Milojko je u dvorištu sagradio još jednu brvnaru za goste, a nudi im i druge sadržaje. Uz pomoć prijatelja očistio je jezerce kraj crkve na kome su meštani pojili stoku, pa sada turisti mogu po njemu da veslaju u gumenom čamcu.

-Puno je ideja i planova, ali ne možemo sve sami. Fali  nam i jedna etno postavka u centru sela kako bi turistima predstavili bar deo bogatog nasleđa. U Štitkovu su nekada stolovali čuveni knezovi Raškovići i ima zanimljivu  istoriju, ali u selu nigde nema ni pomena o tome. Štitkovo i okolina plene raskošnom prirodom i imali bi puno toga da ponude gostima, ali za sada nema organizovanih aktivnosti. Verovatno bi u tom pogledu krenulo na bolje kada bi se zaseok Vrelo konačno stavio pod zaštitu države. Nova Varoš nije samo Zlatar, ali mnogi njeni predeli su i dalje skrajnuti – kaže Čkonjević.     

Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar