U februaru korekcija loših rezidbi

Pravilnom korektivnom rezidbom moguće je stare zasade vratiti u punu kondiciju. Danko Petrović, inženjer za voćarstvo iz Topole, kaže da je optimalno vreme za korektivni rezidbu druga polovina februara, kako bi se stari zasadi izlečili, a stabla za nekoliko godina vratila punu rodnost.

– Voćari prave greške u prvim godinama iz straha ili neznanja. Često skinu rodne elemente da bi u toj godini dobili veći prinos. Biljka se optereti.  Ali u sledećoj, imaju značajno manji broj cvetnih pupoljaka i nerentabilni rod. Drugu grešku prave iz straha da ne preteraju, pa ostavljaju nepotrebne grane, ili odstranjuju i one koje treba i koje ne treba – kaže Danko Petrović.

Uzgojni oblik privesti nameni

Kako navodi Petrović, lošu rezidbu moguće je popraviti i ona se obavlja prema uzgojnom obliku koja određena sorta zahteva.

 – Recimo, u zasadu šljive sorte čačanska rodna starom 10 godina obavezno treba ispoštovani optimalni rok. Uzgojni oblik ove sorte traži klasičnu kotlastu krunu. Sredina krošnje mora da bude otvorena i u toj zoni se režu grane, kako bi sunce doprlo do zelenih lastara i plodova. Tako se stvara i prostor za strujanje vazduha.

Uz rekonstruktivnu rezidbu i primenu ostalih agrotehničkih mera stari zasad šljive bi za tri godine trebalo da povrati punu rodnost i kondiciju. Preporuka je da se rezidba, ako je to moguće, obavi po toplijem vremenu, jer to više odgovara biljkama.

Kajsija dobro podnosi korekciju

Rekonstruktivna rezidba kajsije obavlja se kod vitalnih i zdravih stabala.

– Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, jer ima veliki potencijal formiranja mladara. Kod mlađih stabala primenjuje se blaža rezidba. Skeletne grane se prekraćuju do jedne trećine. Uklanjaju se grane stare dve do pet godina, a prekraćivanje se izvodi iznad dobro razvijenog bočnog i vitalnog letorasta. Stepen rezidbe je oštriji ukoliko su starija i zapuštenija stabla. Skeletne grane se prekraćuju za polovinu dužine, a u nekim slučajevima i više. Korektivna reizda u vom slučaju je postepena, u toku dve ili tri godine. Može se obaviti u februaru, u proleće posle kretanja vegetacije ili posle berbe -kaže inž. Danko Petrović.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18