Насловна ВЕСТИ У фокусу органска сточарска производња

У фокусу органска сточарска производња

43

Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде за међународну сарадњу и европске интеграције каже да органска производња последњих година бележи стабилан раст, а нарочито су значајна усклађивања законске регулативе. У првом периоду наредне године очекује се доношење новог закона у области органске производње који ће се значајно ускладити са тековинама Европске уније.

-У последњих пет година значајно су повећана издвајања за субвенције намење органској производњи. У протеклој години оне су биле 28.000 динара по хектару. ЕУ је наш значајан партнер у области органске производње о чему сведочи и извоз који је у протекле две године порастао за 95 одсто и износи 58 милиона евра. Министарство улаже у биљну производњу, а план је да се у времену пред нама све више помаже и органска сточарска производња која ће бити у фокусу, наглашава Илићева и додаје да су у односу на период од пре неколико година површине под органском производњом удвостручене, а тежња ресорног министарства  је њихово додатно значајно проширивање.

Она је подсетила да поред тога што се ради сертификација појединачних произвођача, министарство суфинансира кооперанте, односно групну сертификацију.

Текст и фото: Ј. Бајшански