Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД У ГЛОГОВЦУ КОД ЈАГОДИНЕ: Из једног чокота лоза од 35 метара

У ГЛОГОВЦУ КОД ЈАГОДИНЕ: Из једног чокота лоза од 35 метара

407

Пише: Јелена Лукић

У дворишту Томислава Цветковића (81) у Глоговцу код Јагодине расте винова лоза, дуга чак 35 метара, и то из једног чокота. Томислав је пре седам година посадио два чокота винове лозе, поред старе куће: црно грожђе хамбург, чија је лоза дуга око 20 метара, а поред нове куће београдско бело грожђе, чија је дужина сада 35 метара.

– Желео сам да деца и унуци, кад отворе прозоре, могу да из своје собе дохвате грожђе, да га уберу и једу. А желео сам и да имам лепу хладовину у дворишту, где ћу лети моћи да седим и уживам – каже Томислав.

Нема доброг рода, без доброг орезивања

Цветковић се виноградарством бави од када је дошао из војске 1963. године.

– Отац ми је умро две године пре тога, па сам наставио да обрађујем његов виноград од 25 ари. То није било нешто много, имао сам грожђе само за потребе наше породице, пекао сам ракију и правио вино, а и поклањао сам коме год је требало. Врло сам мало продавао – наводи Томислав.

Он се у младости бавио и пољопривредом па је тако обрађивао око два хектара земље, чувао је стоку, углавном свиње, краве и бикове, али је и радио у фабрици конфекције „Ресава“, где је шио шешире и био портир. Пошто му је виноградарство била велика љубав и хоби, научио је да орезује винову лозу.

– Ја сам и мајстор за орезивање грожђа. Да бисте имали лепо грожђе, морате да знате да лепо орежете. Кад сам био млађи, орезивао сам по 50 хектара винове лозе. Самоук сам. Иначе сам сâм научио и да шијем, да зидам и да радим остале мајсторске послове – истиче Томислав.

Томислав Цветковић сам негује винову лозу у свом дворишту.

– На пролеће је орежем, везујем је, имам стубе на расклапање па се пењем и везујем. Да бих могао лепо да је наместим, скратио сам лозу за око 10 метара. Лоза свуда добро рађа, и близу гиџе и на крају. Ове године ме је лоза намучила, јер кад дуне ветар, све ми обори, па морам да је дижем и да привезујем – наводи Томислав.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us