U Golubincima se pravi rakija „kruška u boci“

Mladi domaćin Saša Beljić iz sremskog sela Golubinci bavi se uzgojem krušaka od 2015. godine, a od 350 stabala viljamovke pravi rakiju koja je do sada više puta nagrađivana za kvalitet i autentičnost. Prepoznatljiv je po proizvodu „kruška u boci”.

– Posle cvetanja, kada je plod tek formiran i kada može da prođe kroz grlo flaše, ona se postavi na stablo. Na taj način plod raste u flaši. Kada dođe vreme berbe, flaše se skidaju i naliva se rakija. Na kraju ostaje autentičan proizvod koji može da traje godinama, ukoliko se dosipa rakija, kako kruška ne bi ostala bez alkohola, koji je čuva od propadanja – pojašnjava Beljić.

Za krušku se kaže odlučio jer ona nije zastupljena u Sremu, a ova godina je bez obzira na sušu bila veoma plodna. Voćnjak mu je u sedmoj godini, a ovo leto bilo je sa dosta sunčanih dana i to se odrazilo na rod. Po stablu je bilo i do 20 kilograma, izuzetno slatkog ploda tako da očekuje izuzetno dobru rakiju.

–  Viljamovka je zahtevna voćka. Mora se dobro zaštiti, đubriti, zalivati, navodnjavanje joj isto tako dobro dođe, ali ona već u drugoj godini daje plodove. Zahteva i oprašivače oko sebe, pa pored nje uzgajam i sorte Butiru i Santa Mariju. Imam i 30 stabala kajsije i isto toliko šljive i njih koristim za rakiju – kaže Beljić. 

Pojašnjava da je i dunja izuzetno zahtevna za pravljenje rakije. Trulež na koštici hoće da ostavi poseban šmek rakiji, pa u ovom domaćinstvu vade koštice, a skidaju i dlačice na plodu kako i one ne bi uticale na ukus.

– Plod se melje na jakim mašinama, na kraju dobijamo piljevinu koja odlazi na fermentaciju u čiste sudove. Potom se radi destilacija meke rakije i na kraju prepek – veli Beljić. – Ne treba žuriti ni u jednom koraku, a pogotovo ne u pečenju.

Iako ekonomista u struci rakije prodaje na sajmovima, ali i na kućnom pragu, a planira da proširi proizvodnju i otvori destileriju, kako bi svoje proizvode ponudio restoranima i marketima.

– Za sada su naše mušterije one koje probaju naš proizvod i vraćaju se, što je za nas odličan pokazatelj da dobro radimo – zaključuje Beljić.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime