U iščekivanju prvih pahuljica

U decembru se završava kalendarska godina i očekuje početak prave zime. Plodovi iz voćnjaka, vinograda, bašta i vrtova su sakupljeni, prerađeni ili uskladišteni. Reklo bi se da je za paore decembar vreme predaha i odmora.

I dok metalnosivo nebo najavljuje prve pahulje, a iz peći se širi miris drveta koje pucketa i greje i telo i dušu, decembarskih dana, kada nema vetra može se prekinuti danguba i završiti preostali poslići, kako se u novu godinu ne bi ušlo s „lanjskim dugom“.

Povrtnjak

Povrće koje odoleva mrazu, to su najčešće kupusnjače, valja pregledati, ukloniti bolesne i oštećene biljke da bi zdrave što duže ostale u bašti.

Višegodišnje povrće koje se gaji i u našim baštama, poput artičoke, kao i i mlade špargle, treba uzimiti.

Povrće koje se tokom zime čuva u trapovima, podrumima ili šupama, treba pregledati, izbaciti trulo, a smežurano i oštećeno odložiti na vidno mesto i takvo što pre utrošiti.

Voćnjak

U voćnjake treba uneti stajnjak. Đubrenje stajnjakom u jesen ili ranu zimu, pre osnovne obrade zemljišta daje najbolje rezultate je jer su gubici svedeni na minimum.

Voćari koji nisu stigli da obave jesenje plavo prskanje fungicidima na bazi bakra, mogu to da urade i početkom ovog meseca.

Tek posađene voćke, posebno u neograđenim zasadima, treba zaštititi od divljači.

Vinograd

Vinogradare čekaju isti poslovi, kao i voćare. Svi koji do sada lozu nisu zaštitili fungicidima na bazi bakra, ovo, takozvano jesenje plavo prskanje, mogu da obave i u decembru.

Lekovito i začinsko bilje

Dane bez jačeg mraza sakupljači mogu da iskoriste za vađenje korena gaveza.

Sakuplja se i imela, poluparazitna lekovita biljka.

Mogu se brati listovi čuvarkuće.

Pčelinjak

Pčele su se uzimile i ne treba ih uznemiravati. Svi poslovi obavljaju se izvan pčelinjaka. Tako pčelari mogu da sakupe staro saće i pretope ga.

Gljive

Zimski „asortiman“ gljiva koje se mogu sakupljati veoma je oskudan. U decembru se sakupljaju bukovače, šumske ostrige panjevčice i judino uvo.

Zelenilo

Baštensko drveće koje nije otporno na mraz, treba potpuno umotati. Najbolje je da koristite okvire napravljene od žice, koje ćete napuniti suvim lišćem i slamom, tako da grane budu dobro upakovane. Sve to prekrijte folijom da se lišće ne bi kvasilo.

Zalivanje je obavezno kada su temperature iznad nule, i to pre svega za bršljan, šimšir i bambus, jer njihovi listovi gube vodu i tokom zime.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18