Насловна ВЕСТИ U izgradnju vetroelektrana u Vojvodini uloženo 700 miliona evra

U izgradnju vetroelektrana u Vojvodini uloženo 700 miliona evra

61925

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 megavata.

Procenjeno je da će godišnja proizvodnja biti 255 kilovat časova zelene električne energije. Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Sekretar Bjelić je ovom prilikom istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

„Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da investiraju u vetroeleelektrene kao na partnere“, rekao je Bjelić.

On je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo je jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

„Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitorima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici“, kazao je Bjelić istakavši da je da Dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

Miloš Colić, direktor kompanije „New Energy Solutions“ koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

„Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i tu mi kao privatna kompanija vidimo svoje mesto“, kazao je Colić.

Inače, Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 megavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije

Događaju je prisustvovao i predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.

Izvor: RTV

Foto: Pokrajinska vlada