U JAGODINI ODRŽANA VINSKA PROMENADA

U izletištu Potok u Jagodini održana je Vinska promenada, u organizaciji Kluba ljubitelja vina. Ova manifestacija se prvi put organizuje u Jagodini, a okupila je dvadesetak porodičnih vinarija iz cele Srbije, kao i iz Severne Makedonije.
Predsednik Kluba ljubitelja vina Krsta Marinković je rekao da se ovom manifestacijom promoviše vinska kultura i vinski turizam, što je veoma popularno svuda u svetu.

-Jagodina ima tradiciju proizvodnje vina, nekada je bila poznata po Jagodinskoj ružici i mi želimo da se ta tradicija nastavi. Naš cilj je promocija vinske kulture i promocija vinara sa područja Pomoravskog okruga, da afirmišemo male vinarije, da im pomognemo da se čuje za njih. Mi želimo da Jagodina bude prepoznatljiva na vinskoj karti Srbije – istakao je predsednik Kluba ljubitelja vina Krsta Marinković.

Vinari iz Pomoravskog okruga i mnogih gradova Srbije predstavili su posetiocima svoja najbolja vina. Bela Saulić iz Bajmoka godinama proizvodi originalno vino od višanja.
-Imamo našu plantažu višanja. Ovo je domaći proizvod bez hemije, bez konzervansa. Vino se zove Olivera, a ime smo dali po našoj majci jer smo od nje nasledili salaš i njivu. Vino od višanja je zdravo za krvne sudove i pitko je – kazao je Bela Saulić.
Goran Ajduković, vlasnik vinarije Ajduković iz Apatina bavi se vinarstvom od 2010.godine. U Jagodini je predstavio vino od tamjanike – stare srpske sorte, kraljica vinograda koja, kako kaže, pleni dušu mirisom i ukusom.
Veliki majstor Vinskog viteškog reda ,,Simeon“ iz Vlasotinca Svetislav Petrović je kazao da su ovakve manifestacije veoma bitne zbog širenja vinske kulture.

Zlatko Koevski iz Skoplja iz Severne Makedonije je promovisao svoje vino Traminec, a porodična vinarija Adora iz sela Dobra Voda kod Jagodine svoja vina napravljena od sorti kaberne sovinjon, merlo, širaz, grenaš i šardone.
Pored vinara, na prvoj Vinskoj promenadi predstavili su se i proizvođači sireva koji odlično idu kao meze u vino, a predstavljene su i narodne rukotvorine sa vinskim motivima.
Tekst i foto: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18